Volledig scherm
© ANP XTRA

Vrouw uit Gouda kan diefstal bij Jumbo niet verklaren

Een vrouw uit Gouda heeft na het doen van een winkeldiefstal geen straf gekregen. Dat maakte de Haagse politierechter vandaag bekend.

Een vrouw uit Gouda (36) camoufleerde in de Jumbo van het Goudse winkelcentrum Bloemendaal een deel van haar boodschappen zo goed dat ze er zonder te betalen de winkel mee uitkwam. Pas de derde keer rook het winkelpersoneel onraad, waarna de vrouw werd betrapt en overgedragen aan de politie.

Garnalen

De Haagse politierechter achtte de vrouw schuldig aan winkeldiefstal, maar ze legde de Goudse geen straf op. Het OM had 600 euro boete geëist. Dat vond de politierechter ondoelmatig. De vrouw zou niet uit financiële nood, maar vanwege psychische nood hebben gestolen. ,,Er is hier behandeling nodig”, aldus de rechter.

De Goudse begon op 17 juli in de winkel te stelen en liep de 20ste tegen de lamp. Camerabeelden uit de winkel bevestigden ook de eerdere diefstallen die bestonden uit kleine boodschappen, zoals flesjes frisdrank, noten, haargel, een tandenborstel en garnalen. Alles ging in een doosje, waarover de Goudse haar tas legde. Daar kwam dan de rest van de boodschappen op die ze wel afrekende waarna ze met alles vertrok.

Roes

,, Ik kan het nog steeds niet verklaren”, sprak de bekennende Goudse maandag, die niet uit financiële nood zei te hebben gestolen.,, Het leek of ik dagenlang in een roes zat, het was een schreeuw om aandacht''. Ze had het ook over het stelen als een vorm van een 'controle krijgen'. Het overlijden van haar vader een jaar eerder, moeilijkheden met één van haar twee kinderen en eigen gezondheidsklachten zouden volgens de vrouw een rol hebben gespeeld.

Haar advocaat benadrukte dat de Goudse zelf psychologische hulp had gezocht en aan een behandeling was begonnen. De schade was inmiddels aan de Jumbo terug betaald. ,,Het stelen is niet uit gewin gebeurd, maar uit emotionele nood”, sprak de raadsman. ,, Straffen zal daarbij niet helpen”.

De politierechter was het ermee eens. ,, Ik hoop dat het verder goed met u gaat'', zei ze tegen de verdachte. 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Gouda