Volledig scherm
TC Waddinxveen kampioen met Amanda Kortenoeven, Jill Delgado, Samentha Helderop, Chantal Geers, Annemieke Elsholz eredivisie dames 2017 © Orange Pictures

Vrouwen TV Waddinxveen grijpen landstitel in debuutseizoen

SPORTDebuutseizoen of niet, de tennissters van TV Waddinxveen toonden zich de beste in de eredivisie voor vrouwen. Op de slotdag, waarop een official van de tennisbond overigens ontbrak, had de ‘vriendinnenploeg’ aan één punt genoeg.

Het was zondagochtend eigenlijk geen seconde de vraag of Waddinxveen kampioen zou worden. Of hoe groot de zege, in dit geval in Amsterdam tegen Tiebreakers, ditmaal zou uitvallen. De vraag was eerder wie van de vijf het beslissende punt in de wacht zou slepen. Kopvrouw Samentha Helderop leek de aangewezen persoon, maar omdat zij er een lange driesetter van maakte ging Chantal Geers - die de tweede enkel speelde - er met de eer vandoor.

,,We bereidden ons er stiekem al wel op voor naarmate de competitie vorderde. Vooraf hadden we dit nooit gedacht. Het is niet niks om de hoogste klasse te winnen”, zei Geers, die haar tegenstandster met tweemaal 6-1 kansloos liet.

Het was een veel voorkomend scorepatroon. Setstanden als 6-0, 6-1 en 6-2 waren geen uitzondering tijdens het derde kampioensjaar op een rij. ,,Voor sommige speelsters was het een heel leuk seizoen qua niveau, voor anderen was het wat minder leuk”, zei Jill Delgado over het gebrek aan echte concurrentie. ,,We moeten ook kijken of we hier mee door willen gaan; als het hele team het wil, dan vind ik dat ook goed. Zelf heb ik twee jaar weinig gespeeld door de ziekte van Pfeiffer, dus voor mij hoeft het prestatieve tennis niet meer.”

Mannen

Uit handen van voorzitter Nico Kortenoeven, die was meegereisd naar het complex van Tiebreakers in Amsterdam-Oost, ontvingen de speelsters een medaille en een beker. Veel meer was er niet georganiseerd. ,,We hadden verwacht dat de KNLTB er wel bij zou zijn. Daar waren we allemaal teleurgesteld over en eigenlijk is dat ook belachelijk. Als je ziet hoeveel aandacht de eredivisie voor mannen krijgt”, aldus Geers. De finale om het landskampioenschap bij de mannen wordt door de bond duidelijk aangekondigd en het krijgt ook een KNLTB-sausje. ,,De voorzitter heeft nog een mailtje gestuurd, maar we hebben niets gehoord.”

Geers, die met haar team slechts zes verliespunten leed, hoopt het gezelschap bij elkaar te houden ,,We zijn vriendinnen, die op een enkeling na, al van kleins af aan bij Waddinxveen spelen. Dat is vrij uniek”, aldus Geers. ,,Maar we hebben het er nog niet over gehad wat we gaan doen. Misschien is het ook goed om het hoofdstuk af te sluiten na zo'n goede prestatie. Er zit ook weinig roulatie in de poule, waardoor je volgend jaar weer met dezelfde teams te maken gaat krijgen.”

Be Quick

In de landelijke gemengdcompetitie stelde het Goudse Be Quick, dat vorig jaar op de slotdag net naast de titel greep, het kampioenschap in de derde klasse op de laatste speeldag veilig. Na een 3-1 achterstand na de enkelspelen werd het derde team van Victoria op eigen park met 5-3 verslagen.

,,We hadden meerdere lijntjes met onze concurrent Passing Shot en daardoor kregen we de hele dag de tussenstand mee”, aldus Be Quick-aanvoerder Davy Visser. ,,Na de enkelspelen was het wel even schrikken, maar alle dubbelspelwedstrijden hebben we overtuigend in twee sets gewonnen.”

Be Quick hikte al een tijd tegen de tweede klasse aan, maar kwam vaak net een paar punten tekort. ,,We waren dit jaar in de breedte sterker, mede dankzij Lois van de Fliert en Tessa Kwakernaak, die zijn doorgestroomd”, aldus Visser. ,,Dit team moeten we bij elkaar zien te houden, alleen kunnen we wel een extra man gebruiken. Ik speelde nu bijna wekelijks drie wedstrijden en ons streven is volgend jaar ieder weekend twee potjes te spelen. Maar dat is iets voor de winter, nu hier maar goed van genieten.”

In samenwerking met indebuurt Gouda