Jongeren steken vuurwerk af op het Zonnehof in Waddinxveen
Volledig scherm
Jongeren steken vuurwerk af op het Zonnehof in Waddinxveen © AD

‘Vuurwerkjongeren Waddinxveen’ valt niets te verwijten, aldus burgemeester

De ruim dertig vuurwerkjongeren van wie de politie de identiteit heeft kunnen vaststellen, hebben op oudejaarsdag in Waddinxveen geen strafbare feiten gepleegd. Dat schrijft burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis aan de raad.

,,Ze hebben door deel te nemen aan de groep wel bijgedragen aan het gevoel van onveiligheid bij omstanders.” De jongeren maakten deel uit van een groep van ongeveer honderd leeftijdsgenoten die op 31 december rellend door Waddinxveen trokken.

Met deze jongeren van wie de identiteit nu is vastgesteld, is de politie nog in gesprek. ,,Enerzijds om een beeld te krijgen van wat er op de laatste dag van het jaar is gebeurd en anderzijds om jongeren aan te spreken op hun gedrag”, aldus Evert Jan Nieuwenhuis.

De jongelui, die nagenoeg allemaal uit Waddinxveen komen, krijgen een brief van de burgemeester mee waarin hun ouders worden opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen. Voor opvoedingsvraagstukken kunnen ze daarvoor ook hulp krijgen van het Sociaal Team.

Het onderzoeken van eventuele strafbare feiten, waarvan andere jongeren kunnen worden verdacht, heeft langere tijd nodig. ,,Daarover heb ik nog geen informatie”, zegt de burgemeester.

Na een oproep op sociale media verzamelden zich op oudjaarsdag uiteindelijk honderd jongeren in het hart van de wijk Zuidplas. De politie, het parate peloton van de mobiele eenheid, boa’s en medewerkers van jeugd- en jongerenwerk kwamen daarop in actie, maar slaagden er toen niet in met de oproerkraaiers in gesprek te komen. ,,Jongeren uit de groep deden gezichtsbedekking voor en begonnen te gooien met zwaar vuurwerk”, blikt Evert Jan Nieuwenhuis terug. ,,Ik ben buitengewoon teleurgesteld dat dit in Waddinxveen is gebeurd.”

Op het schoolplein van de Kardinaal Alfrinkschool lieten de jongeren purschuimbommen ontploffen, waardoor omwonenden de stuipen op het lijf werd gejaagd.

In samenwerking met indebuurt Gouda