Volledig scherm
Vuurwerkafval, foto ter illustratie © ANP

Vuurwerkverbod in Waddinxveen nabij na ‘crisis’ op oudjaarsdag

De afgelopen jaarwisseling, met relschoppende jongeren die hun gezichten bedekten, heeft voor een kentering in Waddinxveen gezorgd. De voltallige gemeenteraad wil nu een lokaal vuurwerkverbod. Volgende week stemmen de partijen daarover. 

De vraag is echter of een verbod te handhaven is, erkent Halvard Jan Hettema (PvdA/GroenLinks). ,,Maar op een bepaald moment moet je duidelijk maken dat de trend van overlast en gevaar niet wordt doorgezet.”

Ook de fijnstofmeter in zijn tuin heeft het raadslid laten schrikken. De metingen van Hettema komen uit op gemiddeld 27 microgram fijnstof per kubieke meter. 

Tijdens de jaarwisseling schoten die door naar 823 microgram. ,,De afgelopen jaarwisseling heeft ons allemaal aan het denken gezet”, zegt Andrea Bakhuizen van der Ploeg (VVD). ,,Met steeds meer slachtoffers en met geweld tegen hulpverleners is nu een grens overschreden.”

Crisis indammen

VVD en CDA zijn kritisch over het gebrek aan informatie van burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis over de roerige oudejaarsdag in Waddinxveen. ,,Ik heb er moeite mee dat ik als volksvertegenwoordiger geen enkele informatie had om verontruste inwoners uitleg te geven”, zegt Raymond Boer (VVD). ,,Dan had ik mee kunnen helpen de crisis in te dammen en geruchten tegen te gaan.”

Ook Bastienne Prins-van den Boomgaard (CDA) vraagt zich af waarom de raad niet sneller kon worden geïnformeerd over de overlast en de dreiging die een grote groep jongeren op de laatste dag van het jaar veroorzaakte. 

Na een oproep op sociale media verzamelden zich in de wijk Zuidplas uiteindelijk honderd jongeren voor het afsteken van vuurwerk en een vreugdevuur van pallets. Het Parate Peloton, een speciale eenheid van de politie, moest in actie komen. 

Pieper

,,Ik begrijp heel goed dat raadsleden zijn aangesproken. Tijdens een crisis is er echter geen noodzaak de raad te informeren”, zegt burgemeester Nieuwenhuis. 

Bovendien drong de politie er uitdrukkelijk bij hem op aan om de gemeenteraad niet te informeren, omdat dit de crisissituatie alleen maar erger kon maken, aldus Nieuwenhuis die het oordeel daarover geheel aan de politie overliet: ,,Ik sta daar niet in een blauw jasje met gele strepen. Ik ben een bestuurder die met een telefoon in zijn binnenzak en een pieper in zijn broekzak wordt geïnformeerd.” 

In samenwerking met indebuurt Gouda