Volledig scherm
Vespa's. (Archieffoto). © ANP

Waar loop je grootste kans dat je brom- of snorfiets wordt gestolen?

In Gouda en Alphen loop je het grootste risico dat je bromfietsen of snorfietsen wordt gestolen. Afgelopen jaar verdwenen in die gemeenten respectievelijk 28 en 26 van die voertuigen. Bij elkaar opgeteld is dat meer dan de helft van het aantal scooters dat in deze periode in de twaalf gemeenten in het Groene Hart is ontvreemd. 

Dat blijkt uit cijfers over de eerste helft van 2018 van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). In de gehele regio zijn 189 voertuigen gestolen in die eerste zes maanden. In de helft van de gevallen gaat het dus om de diefstal van brom- en snorfietsen. Het aantal auto’s dat is ontvreemd, bedroeg voor het Groene Hart tachtig. In 25 gevallen vond de diefstal plaats in Alphen.

Teruggevonden

De overheid werkt samen met verzekeraars en particuliere opsporingsbureaus aan het terugvinden van gestolen voertuigen. Ongeveer één op de drie gestolen voertuigen wordt uiteindelijk weer teruggevonden. In 35 procent van de gevallen gebeurt dit binnen 24 uur, in 60 procent van de gevallen binnen een week. Daarna is de kans dat een voertuig nog wordt teruggevonden beduidend kleiner.

Hoeveel voertuigen zijn er uw jouw gemeente gestolen? Bekijk het op onderstaande kaart

In samenwerking met indebuurt Gouda