Volledig scherm
Foto ter illustratie, Vrouwe Justitia © ANP XTRA

Waarom de houding van Iran een rechtszaak over bedreiging in Gouda vertraagt

Een bedreiging die in mei 2017 plaatsvond op een flatgalerij in Gouda wacht nog steeds op behandeling door de rechtbank. Oorzaak: een cruciale getuige is naar Iran gevlucht en kan dus niet verhoord worden. De Haagse rechtbank stuurt de verdachte wel naar het Pieter Baan Centrum voor psychiatrisch onderzoek.

,,Het is een stokoude zaak. Onbegrijpelijk dat hij niet op zitting komt, de zaak had allang afgedaan moeten worden”, zei de advocaat van Rinaldo van Z. bij de Haagse rechtbank.

Rotterdammer Van Z. zou op 5 september 2017 op een galerij van een flat in Gouda twee mensen hebben bedreigd met een op een zwart vuurwapen gelijkend voorwerp. Hij wilde dat ze mobieltjes en geld afstonden. De verdachte ontkent. In de zaak is de verklaring van een ooggetuige erg belangrijk. Maar de man bevindt zich in Iran en de autoriteiten daar reageren op geen enkel verzoek van justitie in Nederland.

Lullig

De Rotterdammer is in mei voorlopig vrijgelaten, maar een paar dagen later opnieuw opgepakt omdat hij een contactverbod geschonden had. ,,Dat was erg lullig”, zei zijn advocaat bij de rechtbank. ,,Hij ging alleen maar naar de flat van zijn moeder om medicijnen te halen.” Van Z. wordt er ook van verdacht haar te hebben geslagen en een vriendin te hebben bedreigd.

Het Openbaar Ministerie  wil Van Z. laten observeren in het Pieter Baan Centrum. Hij zou afglijden door drugsgebruik en een verstandelijke beperking. Het onderzoek moet aangeven hoe dit patroon is te doorbreken. De rechter willigde het verzoek in.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda