Volledig scherm
Het vaandel staat klaar voor de aflegging van de eed of de belofte © AD Groene Hart

Waarom er ineens zoveel militairen in Gouda zijn

Op de Markt in Gouda zijn vanavond enkele tientallen militairen van het Korps Nationale Reserve (Natres) beëdigd. De ceremonie, gadeslagen door een groot aantal familieleden en andere belangstellenden werd opgeluisterd door muziek van het Fanfare Korps Nationale Reserve.

Zestig nieuwe militairen legden voor het stadhuis op de Markt de eed of belofte af ‘op het korpsvaandel’, zoals dat heet. ,,Ik zweer trouw aan de koning’’, klonk het keer op keer.

Dat dit vanavond met veel ceremonieel op de Markt gebeurde, is geen toeval. Het ministerie van Defensie zegt met een openbare beëdiging te willen laten zien dat zij letterlijk midden in de maatschappij staat.

De bezoekers van de Goudse binnenstad zagen hoe heel statig het vaandel van de Nationale Reserve voor het eeuwenoude stadhuis werd gebracht en hoe een voor een de militairen, met de linkerhand aan het vaandel, de eed of belofte aflegden. Er klonk muziek en uiteraard het volkslied, het Wilhelmus.

Verleden

Dat juist de nieuwe lichting van de Natres in Gouda werd beëdigd vanavond is geen toeval. De stad heeft een eeuwenlang militair verleden. Niet ver van de Markt was de kazerne van wat nu de Landmacht heet (Kazernegebouw dat nu wordt verbouwd tot Cheese Experience) en de Nationale Reserve had decennialang het hoofdkwartier in de Prins Willem Alexanderkazerne aan de Groen van Prinsterersingel. 

Defensie maakte vanavond ook bekend de band met Gouda te willen verstevigen met onder andere ‘schuttersmaaltijden’ (een verwijzing naar de schutterij, de voorloper van het leger) en militaire concerten.

Volledig scherm
Militairen in Gouda © AD Groene Hart
Volledig scherm
Militairen in Gouda © AD Groene Hart

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda