Linde (13 jaar) zit in de tweede klas van de havo op het Antonius College in Gouda. Op zondag gaat ze naar de huiswerkbegeleiding van de Brede School. Linde: ,,Ik heb niet altijd zin om te gaan. Maar ik kom altijd met een tevreden gevoel thuis.’’
Volledig scherm
PREMIUM
Linde (13 jaar) zit in de tweede klas van de havo op het Antonius College in Gouda. Op zondag gaat ze naar de huiswerkbegeleiding van de Brede School. Linde: ,,Ik heb niet altijd zin om te gaan. Maar ik kom altijd met een tevreden gevoel thuis.’’ © Sandra Zeilstra

Waarom huiswerkbegeleiding op de Brede School een succes is: ‘Als ik een 4 haal, stel ik Mohammed teleur’

De laagdrempelige huiswerkbegelei­ding van de Brede School Gouda is een succes. Een tweede locatie opent binnen­kort. ,,Het helpt mij. Al is het alleen maar omdat ik Mohammed niet wil teleurstellen met een onvoldoende.”

Quote

Hier ben ik echt gegroeid in het leren leren

Youffef (15)

Elke zondagmiddag gaat Naoufal (15) naar de Brede School. Hij is een van de zestien middelbare scholieren die daar wekelijks twee uur huiswerkbegeleiding krijgt. Concentratie en planning zijn leerdoelen waar de mavo-leerling van het GSG Leo Vroman aan werkt.

Naoufal: ,,Op school heb ik weinig momenten om te kunnen leren en thuis word ik steeds gestoord door mijn broers en zusjes. Hier kan ik me veel beter concentreren.”

Naoufal zit op deze stormachtige zondagmiddag in een lokaal van de Brede School. ,,Elke week beginnen we met een rondje hoe het gaat en welke resultaten iedereen behaald heeft. Als ik een 4 haal, moet ik dat opbiechten en stel ik Mohammed teleur. Dat wil ik niet hoor.”

Locatieleider Mohammed Abarbie is zich bewust van het ‘rolmodel’-effect. ,,Ik ben inderdaad meer een grote broer voor ze dan een leraar”, realiseert de 22-jarige student ict zich. ,,Hoe dat komt? Ik denk dat ik deze kinderen beter begrijp dan hun soms wat oudere docenten op school. Ik voer tussendoor ook persoonlijke gesprekjes over school of over thuis. Iets wat je normaal gesproken met je grote broer bespreekt.”

In samenwerking met indebuurt Gouda