Volledig scherm
Anton Rijkaart en anderen voerden actie in Hazerswoude-Dorp tegen de Verlengde Bentwoudlaan. © Martin Sharrott Fotografie

Waddinxveen stemt met één stem verschil voor Verlengde Bentwoudlaan

Met één stem verschil heeft de raad van Waddinxveen gisteravond laat ingestemd met de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan. De coalitiepartijen PCW, VVD en CDA waren voor en de oppositiepartijen D66, Weerbaar Waddinxveen en PvdA/GroenLinks stemden tegen.

Volgens wethouder Kees de Jong (PCW) gaat nu een jarenlang gekoesterde wens in vervulling om de verkeersoverlast in de eigen dorpskom te kunnen beperken. De wegaanleg is voor hem dan ook 'de kers op de taart', vooral ook als er wordt gekeken naar de extra fietsvoorzieningen.

Het verzoek van de oppositie om er bij de provincie Zuid-Holland op aan te dringen het definitieve besluit voorlopig te verdagen totdat volstrekt helder is hoe de verkeersknelpunten in Boskoop en Hazerswoude-Dorp worden opgelost haalde het niet.

Kees de Jong zei over het Alphense pakket aan maatregelen dat daarvoor is opgesteld niet op een achternamiddag is bedacht. ,,Er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden onderzocht. Het zou mij zeer verbazen als er toch nog een oplossing is die wij niet gezien zouden hebben, tenzij ze in Hazerswoude-Dorp verwachten dat er een tunnel van 48 miljoen euro komt."

Gezamenlijke aanpak

Omdat de raad in Alphen de eigen wegenaanpak in Boskoop en rond de N209 als vervolg op de Verlengde Bentwoudlaan nog eens goed tegen het licht wil houden bepleitte een krappe raadsmeerderheid nog wel het grote belang van een gezamenlijke aanpak in de regio.

Quote

Er dreigt anders een weg aangelegd te worden die slechts een deel van de verkeers­pro­ble­ma­tiek zal oplossen

Niek de Boer

,,Er dreigt anders een weg aangelegd te worden die slechts een deel van de verkeersproblematiek zal oplossen, maar wel zal leiden tot verkeerscongestie nabij Boskoop/Hazerswoude-Dorp", gaven Niek de Boer (CDA) en Raymond Boer (VVD) daarvoor als reden.

Voor het CDA kent de Verlengde Bentwoudlaan voor Waddinxveen overigens alleen maar voordelen op het gebied van doorstroming en verkeersveiligheid. Dat geldt ook voor de PCW en de VVD. ,,Het is vreemd en getuigt van bestuurlijke onkunde daar tegen te zijn", aldus Raymond Boer.

Helma Schippers-van Rhee (Weerbaar Waddinxveen) miste nog steeds een goede onderbouwing over het daadwerkelijke nut en noodzaak van de weg. ,,De Verlengde Bentwoudlaan kent sluipenderwijs veel nadelen", vulde Halvard Jan Hettema (PvdA/GroenLinks) aan. ,,De weg maakt bij gebrek aan een totaaloplossing de verkeersproblemen alleen maar groter", stelde Peter Rubeling (D66).

In samenwerking met indebuurt Gouda