Volledig scherm
Bij het Huis van de Stad in Gouda herinnert een tegel aan Toon Pille. © Archieffoto

Waddinxveen zoekt straat om naar Toon Pille te vernoemen

In Waddinxveen wordt naarstig gezocht naar een straat of een andere plek in de openbare ruimte die kan worden vernoemd naar de 23 jaar geworden verzetsstrijder Toon Pille.

In reactie op vragen van Halvard Jan Hettema (PvdA/GroenLinks) zei burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis in de raadsvergadering van woensdagavond dat de gemeente en de straatnamencommissie hiermee al volop aan de slag zijn.

De naam van de geboren en getogen Waddinxvener Toon Pille, koerier bij het ondergrondse verzet, is 75 jaar na de laffe moord op hem nabij de huidige Burgemeester Jamessingel in Gouda officieel toegevoegd aan de landelijke Erelijst van Gevallenen 1940-1945.

Erkenning

Quote

Vanuit verschil­len­de kanten ben ik benaderd met dezelfde vraag om hem te vernoemen

Evert Jan Nieuwenhuis, Burgemeester Waddinxveen

,,Het is mooi te merken dat de erkenning van Toon Pille als verzetsman ontzettend veel reacties heeft opgeleverd. Vanuit verschillende kanten ben ik benaderd met dezelfde vraag om hem te vernoemen. Daar is dus draagvlak voor", aldus de burgemeester die spreekt van een sympathie idee.

Waddinxveen heeft in de wijk Groenswaard 1 al een verzetswijk waarin de namen van Anne Frank, Jan van Bijnen, Helena Kuipers-Rietberg, Johannes Post, Peter Zuid en oud-burgemeester Cor van der Hooft voorkomen. Het lijkt logisch dat voor Toon Pille hierbij aansluiting wordt gezocht.

Volgens de Waddinxveense historicus en oud-wethouder Martin Kraaijestein blijkt dat al eens in 1948 vanuit de raad is geprobeerd een straat in de Bomenwijk naar Toon Pille vernoemd te krijgen.

Daarvan werd toen afgezien omdat onduidelijk was wie daarvoor nog meer in aanmerking zouden moeten komen zodat er sprake kon zijn van 'scheve gezichten'. Waddinxveen kent 38 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog: 1 verzetsstrijder, 7 militairen, 13 dwangarbeiders en 17 burgers, onder wie 9 Joden.

Volledig scherm
Verzetsheld Toon Pille kwam 70 jaar geleden om het leven. © Archieffoto

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda