Volledig scherm
Glastuinbouw in het Groene Hart, foto ter illustratie. © Martin Sharrott

Waddinxveense rozenkweker is boos: ‘Duurdere stroom voelt als straf’

,,Een doodordinaire belastingmaatregel als een soort straf voor de innovatie die we doen om in de kassen van het gas af te gaan.” Zo noemt algemeen directeur Leon Dukker van rozenkwekerij Porta Nova in Waddinxveen het kabinetsbesluit om met ingang van 1 januari de belasting op netstroom voor de glastuinbouw fors te verhogen.

De extra belasting (ODE) heeft als doel de pijn van stijgende energietarieven voor huishoudens te verzachten. Vooral de belichtende tuinders worden zo op hogere kosten gejaagd. Dat vinden ze oneerlijk.

In de war

,,Ze zijn in Den Haag behoorlijk in de war”, zegt Leon Dukker over de maatregel waarmee de Tweede Kamer al akkoord is gegaan. Dinsdag vergadert de Eerste Kamer erover. ,,Er is gewoon niet goed over nagedacht.”

De glastuinbouw probeert dan ook nog op allerlei manieren te voorkomen ‘dat ze zo dom zijn om te gaan doen wat het kabinet wil, terwijl iedereen zegt dat Nederland van het gas af moet.’

Alles elektrisch

,,Duurzamer rozen kweken dan Porta Nova doet is onmogelijk”, zegt Dukker. ,,We hebben op onze nieuwste locatie van 8,6 hectare geen enkele gasaansluiting meer en doen alles elektrisch voor koeling in de zomer en verwarming in de winter. Als bonus krijg je dan een extra belastingheffing van 134.000 euro.”

Hij rekent uit dat het voor glastuinders kan uitdraaien op een kostenpost van zeven euro per vierkante meter. ,,Als deze belastingmaatregel doorgaat, komt er een kaalslag in de tuinbouw.” Porta Nova kweekt jaarlijks 30 miljoen rozen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda