Wethouder Hannie van der Wal heft de glazen bij HC Waddinxveen met voorzitter Ton Vreeburg en oprichter Hugo Zwenk.
Volledig scherm
Wethouder Hannie van der Wal heft de glazen bij HC Waddinxveen met voorzitter Ton Vreeburg en oprichter Hugo Zwenk. © Danielle Verweij

Waddinxveense wethouder Van der Wal mag (opnieuw) in Gouda blijven wonen

De Waddinxveense wethouder Hannie van der Wal-Hortensius (D66) krijgt voor de derde keer toestemming om opnieuw een jaar in Gouda te blijven wonen.

Wettelijk is vereist dat wethouders wonen in de gemeente waar ze werken, maar het college heeft de raad voorgesteld haar ontheffing  te verlenen. ,,Sinds haar benoeming heeft ze voldoende voeling en binding met de plaatselijke gemeenschap opgebouwd”, stellen burgemeester en wethouders. ,,Bovendien woont ze in de regio en is ze goed ingevoerd in de vraagstukken die daar spelen. Verder is zij beschikbaar binnen een reistijd die vergelijkbaar is met de gangbare reistijden binnen de grenzen van de gemeente Waddinxveen.”

Toen ze wethouder werd, had Hannie van der Wal-Hortensius de raad al beloofd dat zij zich ervoor zou inzetten dat niemand in Waddinxveen zou kunnen merken dat ze er niet woont. Niettemin riep Martijn Kortleven (PCW) haar als enige fractie op zo snel mogelijk van Gouda naar Waddinxveen te verhuizen. 

Overigens werd vorig jaar nog een wetsvoorstel, om het jaarlijkse ontheffingsritueel van de woonplaatsvereiste voor wethouders te laten vervallen, door de Eerste Kamer verworpen.

In samenwerking met indebuurt Gouda