Volledig scherm
Para-triatleet Daniël Knegt met hulphond Baco. © Pim Mul

'Wat wij doen is topsport'

regiosportDaniël Knegt gaat voor plek in de top acht tijdens WK paratriatlon in Rotterdam. In de agenda van Daniël Knegt staat een rode cirkel om vrijdag 15 september. Morgen gaat de blinde para-triatleet uit Hazerswoude-Dorp dan samen met gids Koen de Leeuw uit Waddinxveen voor een plek in de top acht tijdens het WK triatlon in Rotterdam.

Quote

Uiteraard hebben we keihard getraind om de negende plaats te overtref­fen

Daniël Knegt

,,We willen vooral laten zijn hoe goed we zijn op mondiaal niveau'', blikt Daniël Knegt vooruit op het WK triatlon in eigen land. ,,Een uitspraak over de gewenste klassering doen we liever niet. De wereldtop is aan het nivelleren en de gehele top tien eindigt vermoedelijk binnen twee minuten van de winnaars. Maar uiteraard hebben we keihard getraind om de negende plaats op het WK van vorig jaar in Rotterdam te overtreffen."

Wie denkt dat Knegt en De Leeuw louter voor de lol meedoen, heeft het mis. Na een revalidatie van twee jaar na een ongeluk tijdens een trainingsmissie met het leger in 2005 groeide Knegt snel uit tot een uitstekende atleet op een tandem op de wielerpiste. In 2015 begon Knegt met triatlon. Hij traint ruim vijftien uur per week, waarvan een deel krachttraining en fietsen op de rollerbank omvat. Het probleem was in eerste instantie om geschikte guides te vinden. ,,Daniël fietst namelijk zo ongelofelijk hard (als duo gaat men regelmatig dik boven de 50 kilometer per uur, red.) en rent ook als een hazewind'', stelt Shane ter Hennepe, de teammanager van Knegt. Teammanager? ,,Ja, mensen beseffen niet hoeveel erbij komt kijken om professioneel als para-atleet actief te zijn'', verklaart Knegt.

Uitbreiding

Quote

Ik heb een uitdaging voor je, bel me terug

Daniël Knegt

,,Toen ik startte als triatleet kwam ik omhoog te zitten toen twee van mijn gidsen min of meer tegelijk geruime tijd geblesseerd raakten.'' Ter Hennepe en Knegt gingen daarom twee jaar terug op zoek naar uitbreiding van het korps, om op Knegts hoge niveau te kunnen acteren. Via de uitslagen van wielervereniging Avanti kwamen ze Koen de Leeuw op het spoor. Knegt stuurde hem een korte, krachtige mail: 'Ik heb een uitdaging voor je, bel me terug.' Sindsdien is De Leeuw de belangrijkste piloot, maar ook regionale triatlontopper Pascal Valentijn, veelvoudig winnaar van de triatlon Bodegraven, staat vrijwel altijd paraat. ,,Ik moet blind op de 'guides' kunnen vertrouwen. Niet alleen voor het attenderen op obstakels onderweg, maar ook om voldoende samen te kunnen trainen. Dat is niet 2 keer per maand of zo, maar vaak drie keer per week. En we maken regelmatig reizen naar wedstrijden in het buitenland zoals in Yokohama, Edmonton en Kitzbühel. Er moet echt een teamspirit zijn om dat met z'n allen met werk en studie te kunnen combineren." Ter Hennepe: ,,Ik heb extra tijd in looptrainingen moeten steken."

Uiteraard wil Knegt in Rotterdam zo goed mogelijk presteren, maar het hoofddoel is een podiumplek bij de Paralympics in Tokio in 2020. Volgens teammanager Shane gaat het de goede kant op. ,,Het zwemmen is goed vooruit gegaan en piloot Koen de Leeuw is technisch beter gaan fietsen. De wissels tussen de onderdelen gaan nu ook sneller. Bij het lopen valt nog progressie te halen. Daniëls looptechniek moet nog beter."

,,We zijn erg dankbaar dat zwembadmanager Remco Pielstroom van De Thermen een paar dagen per week een eigen baan voor mij klaarlegt met zwemlijnen'', vult Knegt aan. ,,En bij wielerclub Avanti en TC Alphen kan ik 'gewoon' aan wedstrijden en trainingen meedoen, waar sommige clubs wellicht minder voor openstaan."

Na het WK in Rotterdam pronkt er een paar dagen later weer een mooie wedstrijd voor Knegt en zijn gidsen: de Invictus Games in Toronto. ,,Dat wordt live uitgezonden op tv in Amerika en Canada. Hopelijk gebeurt zoiets in de toekomst ook in Nederland met races voor para-atleten."

In samenwerking met indebuurt Gouda