Volledig scherm
Vannacht ging er op de Veenenburg in Gouda weer een auto in vlammen op. © Ricardo Ernst

‘Wéér autobrand in Gouda? Ik ga een camera bij mijn huis ophangen’

UpdateSchrikbarend. Zo noemt Olaf Wijma, bewoner van de Veenenburg in Gouda, de vermoedelijk aangestoken autobrand afgelopen nacht nog geen honderd meter van zijn woning. Hij wil daar nu een camera gaan ophangen.

,,Ik had dit eerlijk gezegd niet verwacht”, zegt Wijma, ,,ook al waren er de laatste weken tien autobranden elders in Gouda. Afgelopen week was er geen brand, dus ik dacht: het waait wel weer over. Niet, dus. Dat het baldadigheid van jongeren is, geloof ik niet. Het lijkt erop dat we te maken hebben met een doorzetter. Bovendien is de brand nu opeens dichtbij huis, je denkt altijd dat zoiets niet zo snel zal gebeuren. Maar nu heb ik er al wel over nagedacht wat ik kan doen om het hier veiliger te maken.”

Wellicht hangt hij binnenkort een camera aan de gevel van zijn huis. ,,Maar zoiets wil je dan eerst even binnenshuis bespreken. Komt er snel nog een brand, dan is het geen punt van discussie meer. Dan komt die camera er gewoon.”

Alerter

Quote

Opeens hoorden we een klap en het geluid van brekend glas

Gedupeerde autobrand

De brand afgelopen nacht woedde op een kleine parkeerplaats op de hoek van de Leeuwenburg en de Veenenburg. Wijma kan zijn auto echter pal voor zijn huis zetten. ,,Ik zet ‘m nu wel iets verder uit de gevel. Als mijn wagen dan in de fik wordt gezet, slaat het vuur niet zo snel over en heb ik nog tijd om te reageren. De komende tijd ben ik sowieso alerter op geluiden die ik buiten hoor.”

De gedupeerden van de brand afgelopen nacht hadden eerst niks in de gaten. ,,Die auto was van mijn moeder”, zegt een jongen die bij een hoekwoning aan de Veenenburg de deur opent. De andere bewoners zitten op het politiebureau om aangifte doen. ,,Mijn moeder lag op bed, wij zaten tv te kijken. Opeens hoorden we een klap en het geluid van brekend glas. ‘Mijn auto staat in brand’, riep mijn moeder. ,,Toen hebben we vlug de brandweer gebeld.”

Die wist te voorkomen dat de vierwieler volledig uitbrandde en een half etmaal na de brand is er op de parkeerplaats niks meer van de brand te zien. ,,Toch zal die auto niet meer rijden”, denkt de jongen.

Blussen

Buren leven mee. ,,Onze wagen stond drie plekken verder, die had het ook kunnen zijn”, beseft Esther Schoneveld. Zij en haar man wonen aan de Leeuwenburg. Hij is nog even de straat opgegaan toen de brandweer aan het blussen was. ,,Om te checken of het alleen een auto was en er verder geen maatregelen nodig waren.” Omdat het vuur zo snel onder controle was, hoefde geen woning te worden ontruimd.

(Tekst leest door onder de afbeelding)

Schoneveld is geschrokken. ,,Al had ik de link met eerdere branden in Gouda niet zo snel gelegd.” De politie is nog aan de deur tijdens het buurtonderzoek. ,,Maar wij konden niks meer vertellen. Een getuige schijnt iemand te hebben zien wegrennen, maar wij hebben niks gezien. Of ik nu minder goed slaap? Nee hoor, je doet er toch niks aan als een brandstichter terugkomt. Bovendien ben ik in Israël opgegroeid, dus ik ben wel wat gewend.”

Buurtonderzoek

De politie kon gisteren nog niet bevestigen dat de meest recente autobrand daadwerkelijk is aangestoken. Een woordvoerder kon ook nog niks zeggen over resultaten van het buurtonderzoek en of de elfde brand in enkele weken in Gouda aanleiding is voor extra toezicht op straat. ,,Natuurlijk zijn we alert”, meldde de politie eerder na enkele branden in de Goudse wijk Korte Akkeren.

Gouda wordt de laatste weken geteisterd door autobranden. In het kaartje hieronder is een overzicht te zien van van de laatste incidenten.

Volledig scherm
De reeks autobranden begon in de eerste week van mei, aan de Walraven van Halllaan in Gouda. © Sybren Terpstra

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda