Volledig scherm
De eigenaren van restaurant De Burgemeester, Anne (gastvrouw) en Sander (chefkok) Spruijt. © Marlies Wessels

Weer Michelinster voor restaurant De Burgemeester in Linschoten: ‘Dat is elke keer een feestje’

Restaurant De Burgemeester behoudt zijn Michelinster. Dat is zojuist bekend gemaakt bij de toekenningen van de beroemde onderscheiding voor restaurants in het DeLaMar Theater in Amsterdam. 

De Burgemeester, van Sander en Anne Spruijt, is het enige restaurant in het Groene Hart dat een Michelinster heeft. Ook de Zwammerdamse chef-kok van restaurant Amarone in Rotterdam, Jan van Dobben, wist zijn ster te behouden.

Plantage

Nieuwkomer bij de Bib Gourmand (een vermelding van Michelin voor restaurants met een kwaliteitskeuken voor minder dan 37 euro) is Plantage 87 in Oude Wetering. Een verrassing is de vermelding in de Michelingids niet. Deze ‘halve Michelinster’ was begin november al toegekend.

Restaurants die eerder al een Bib Gourmand in de wacht wisten te slepen, behouden die ook. Het gaat om Jean Marie in Gouda, Bij Mette in Linschoten, De Schans in Montfoort, De Watergeus in Noorden en Tante Kee in Kaag.

Feestje

Het is het vierde jaar dat het echtpaar Spruijt de Michelinster mag voeren. Maar het voelt nog steeds bijzonder, zegt Anne Spruijt. ,,Het voelt zeker niet ‘gewoon’. Het is elke keer weer een feestje als je met de toekenning merkt dat je tot de topzaken van Nederland behoort. Erg mooi dat zo’n gerenommeerd bedrijf als Michelin je als ‘goed’ beoordeelt.

Zelf is ze thuis gebleven vandaag, maar man Sander heeft de toekenning van de Michelinsterren in Amsterdam vanochtend bijgewoond. ,,We zijn op maandag gesloten, dus we drinken er samen vanavond een mooi glas wijn op. En morgen drinken we champagne met onze medewerkers. Reken maar.’’

Zenuwachtig

Het behoud van de Michelinster levert geen extra gasten op, verwacht ze. ,,Dat gebeurt vooral als je de eerste keer een ster krijgt, of als je als restaurant van een naar twee sterren gaat. Maar onze gasten leven wel met ons mee. Afgelopen zaterdag werd ook in het restaurant regelmatig gevraagd of we zenuwachtig waren voor maandag.’’

Quote

Het is elke keer weer een feestje als je merkt dat je tot de topzaken van Nederland behoort

Anne Spruijt, Restaurant De Burgemeester, Linschoten

In samenwerking met indebuurt Gouda