Volledig scherm
Archieffoto © Pim Mul

Weer voorbereidende zitting in zaak oud-bestuurder Bart-Jan van H. van kinderdagverblijf Bommelsteijn

UpdateIn de zaak tegen voormalig Gouwenaar Bert-Jan van H. (57), die terecht staat voor faillissementsfraude, heeft vanochtend wederom een voorbereidende zitting plaatsgevonden. Nog onduidelijk is wanneer de zaak wordt voortgezet. Eerst moeten nog meer mensen worden gehoord. Van H. zou zich met twee kompanen schuldig hebben gemaakt aan fraude bij kinderdagverblijf Bommelsteijn in Gouda. 

Toenmalig kinderdagverblijf Bommelsteijn ging in 2012 op de fles. Jacob P. (56) uit Purmerend, oud-Gouwenaar Bert-Jan van H. (57) uit het Gelderse Beusichem en Helena K. (55) zonder vaste woon- of verblijfplaats, stonden daar van 11 augustus 2011 tot en met 19 juni 2012 aan het hoofd. De zaak werd ook in de rechtbank besproken op 10 september 2018 en 17 juli dit jaar. Ook dat waren proforma-zittingen.

De drie verdachten zouden de schuldeisers het nakijken hebben gegeven en hen berooid hebben achtergelaten. De oud-bestuurders deden dat, zo is de lezing van justitie, enerzijds door het klantenbestand van Bommelsteijn ‘geruisloos’ elders te stallen. Van H. zou de gegevens van klanten hebben ondergebracht in bv De Speelhonk Korte Akkeren. Met dat bedrijf zette Van H. zijn activiteiten voort in de kinderdagverblijfbranche, nadat Bommelsteijn bv failliet werd verklaard.

Handtekeningen

Anderzijds zouden Van H. en zijn twee kompanen bij de afhandeling van het faillissement geldbedragen door hebben gestort naar andere rekeningen of het geld op een andere manier buiten het zicht van de curator hebben gehouden.

Jacob P. en Bert-Jan van H. worden ervan verdacht dat zij het niet al te nauw namen met het voeren van de boekhouding. Van H. moet zich ook verantwoorden voor de vervalste handtekeningen die hij volgens het Openbaar Ministerie (OM) zette op verklaringen die eveneens niet op de waarheid zouden berusten. De verklaringen kwamen bij advocaten terecht.

Doorzoeking

Vermoedelijk een belangrijk deel van de bewijslast tegen Van H. haalde justitie binnen tijdens een grootschalige doorzoeking van de FIOD. De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst viel in 2014 binnen in Van H.’s woning en nam daarbij de administratie van kinderdagverblijf ‘t Speelhonk in Goverwelle in beslag.

Twee jaar eerder weigerde de ondernemer nog om zijn curator inzicht te geven in zijn boeken. Daarop moest Van H. twee nachten doorbrengen in de cel. Uiteindelijk wist hij te schikken voor 180.000 euro, waar volgens de verhuurder een huurschuld bestond voor het dagverblijf in Goverwelle.

Beschuldigd

Het is niet de eerste keer dat Van H. voor de rechter staat. Hij werd beschuldigd van fraude op grote schaal bij computerbedrijf Arcus. Daarvan werd hij vrijgesproken, nadat er vijftien maanden cel tegen hem was geëist.

De rechtbank boog zich ook over het geld dat Van H. maandenlang opstreek van de Belastingdienst als vergoeding voor opvang die feitelijk niet werd geboden. Een schande volgens overkoepelende opvangorganisaties, maar Van H. handelde binnen de wet, oordeelde de rechter. Ouders moesten de toeslagen terugbetalen voor niet-verleende opvang. Hun schuld liep op tot 15.000 euro.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda