Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Werkstraf voor gemeenteraadslid Zouhair S. na poging tot oplichting

UPDATEIn een volle rechtszaal hoorde D66-gemeenteraadslid Zouhair S. vandaag dat hij is veroordeeld tot 240 uur werkstraf. De politierechter in Den Haag acht poging tot oplichting van verzekeraar Aegon en valsheid in geschrifte bewezen. De uitspraak is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

,,U hebt een voorbeeldfunctie. Als docent en als raadslid”, zei de rechter vandaag tijdens de onderbouwing van de uitspraak. ,,Mensen moeten ervan uit kunnen gaan dat zij u kunnen vertrouwen.” De rechter achtte de poging tot oplichting bewezen, omdat er bij het indienen van de claims ‘sprake was van listige kunstgrepen’: ,,U heeft foto’s gemaakt van spullen waarvan u wist dat ze niet gestolen waren en samen met een ander facturen opgemaakt.”

Tijdens de zitting gaf S. toe dat hij wist dat sommige spullen niet gestolen waren bij de inbraak bij hem die tussen 27 oktober en 3 november 2017 plaatsvond. S. was toen op vakantie in Parijs. Hij ontdekte de inbraak bij thuiskomst. Onder meer een auto werd door de inbrekers buitgemaakt. Maar mobiele telefoons, een laptop en een ketting die S. bij de verzekering opgaf niet. S. verwachtte ‘niet alles uitgekeerd te krijgen en wilde van het extra geld een auto voor zijn ouders kopen’. Volgens het OM gaat het in totaal om 18.000 euro.

Schaamte

S. zei dat de schaamte voelt als een touw om zijn nek. ,,Ik dacht eraan een einde aan mijn leven te maken”, huilde hij. ,,Mijn ouders zijn mijn meest trotse bezit. Ik wil voor hen zorgen en ik wil dat zij trots op mij zijn.”

Het is nog onduidelijk wat deze uitspraak betekent voor de positie van S. als D66-gemeenteraadslid in Gouda . ,,Ik heb de burgemeester en de fractie op de hoogte gesteld van deze zaak. Als het tot een schikking komt, dan willen zij door met mij. Ze hebben hun vertrouwen in mij uitgesproken”, zei hij tijdens de zitting tegen de rechter.

S. wilde niet reageren op de uitspraak. Of de man die samen met hem de facturen heeft opgemaakt ook voor de rechter moet verschijnen, is op dit moment nog onduidelijk.

D66 Gouda schrikt van uitspraak

D66 in Gouda zegt in een reactie op de uitspraak van de rechter in de zaak tegen zijn raadslid Zouhair S. geschrokken te zijn. ,,In algemene termen is naar het oordeel van D66 een strafrechtelijke veroordeling lastig te verenigen met het bekleden van een publiek ambt zoals het raadslidmaatschap’’, aldus D66-voorman Thierry van Vugt.

Zouhair S. heeft gevraagd zich enige dagen te mogen bezinnen op de uitspraak en de persoonlijke gevolgen voor hem. Zijn partij gunt hem die bedenktijd en komt daarna met een gezamenlijke verklaring, aldus Van Vugt in een gisteravond opgestelde verklaring over zijn partijgenoot.

In samenwerking met indebuurt Gouda