Volledig scherm
© Pim Mul

Wielrensters Giro Donne zijn geen racemonsters

Ze zijn nu twee jaar bezig en inmiddels al met zo'n dertig vrouwen. Maar Giro Donne in Moordrecht, de groep wielrennende vrouwen die samen op pad gaan, wil nog veel groter worden.

Quote

We willen bij pech wel onafhanke­lijk zijn van mannen

Brenda Stam

Als het aan de initiatiefneemsters van Giro Donne ligt, verdubbelt het aantal deelnemers uiteindelijk. ,,Hoe meer zielen, hoe meer vreugd", zegt Hennie Stam, die dit jaar samen met Brenda Stam - geen familie - en nog twee anderen de activiteiten van Giro Donne opzet.

En dat betekent niet alleen fietsen bij mooi weer, maar ook drie keer per week trainen: dinsdagavond, donderdagavond en zondagochtend. ,,Daarnaast gaan we in de winter ook mountainbiken, doen mee aan fietstoertochten, zoals op 21 mei de Giro di Moordrecht. We hebben in april een trainingsweekend in de Ardennen en een aantal van ons gaat in mei ook nog fietsen in Italië", vertelt Brenda enthousiast.

Wielrennen wint onder vrouwen zienderogen aan populariteit. ,,Steeds meer vrouwen hebben een racefiets. Maar veel vrouwen durven niet in een peloton te fietsen", weet Hennie. Daar wordt dus bij Giro Donne op geoefend. ,,We bieden nieuwkomers op de eerste dinsdagavond van de maand ook de gelegenheid om proef mee te rijden en te kijken of het bevalt, desnoods op een geleende fiets."

Quote

We zijn geen racemon­sters. In principe kan iedereen mee

Brenda Stam

De avondtrainingen duren zo'n twee uur, waarin 50 kilometer wordt afgelegd. ,,Op zondagen gaan we langer op pad", zegt Hennie. Het vertrek is telkens op het Kerkplein in Moordrecht, waar de meeste deelnemers wonen. Ze variëren in leeftijd van 25 tot 50-plus. De snelheid ligt tussen de 25 en 28 kilometer per uur. Brenda: ,,We zijn geen racemonsters. In principe kan iedereen mee."

Eigen niveau
Giro Donne hoopt uiteindelijk zoveel deelnemers te hebben dat verschillende groepen of pelotons kunnen worden gevormd die op eigen niveau en snelheid rijden. Hennie: ,,Dat is voor iedereen het leukst."
Giro Donne is geen officiële vereniging. Brenda: ,,Dat willen we ook niet. Je betaalt dus geen contributie en het is een vrijblijvende groep. Wel hebben we een eigen tenue, dat steeds meer vrouwen dragen. En een fietshelm is verplicht, net als een binnenbandje en een pompje meenemen. Want we willen bij pech wel onafhankelijk zijn van mannen."
Voor meer informatie zie de site: www.girodonne.nl

In samenwerking met indebuurt Gouda