Volledig scherm
Wijkwinkelcentrum Luifelbaan in Waddinxveen Noord. Foto: Joost Hoving © Joost Hoving

‘Winkelstrip Luifelbaan in Waddinxveen heeft geen toekomst’

Winkelstrip Luifelbaan in Waddinxveen heeft geen toekomst. De Dorpstraat en de Ieplaan kunnen wel doorgaan als twee kleine winkelgebieden met een bijzondere functie. 

Dat is de strekking van de nieuwe winkelvisie voor Waddinxveen die geldt voor de komende 10 jaar.  Het is de tweede, sterk aangepaste versie.  In vergelijking met de vorige, die door de gemeenteraad en winkeliers werd verworpen, worden er nu geen buurtwinkels ‘organisch’ afgebouwd.

Winkeliers, vastgoedeigenaren en bewoners zijn het dit keer wel met de gemeente in grote lijnen eens geworden welke maatregelen er nodig zijn om een goed winkelaanbod te behouden in dit digitale tijdperk. Het college stelt dat er een goede spreiding van winkelgebieden moet zijn over de gemeente en dat die elkaar moeten aanvullen. Het Gouweplein is het hoofdcentrum en buurtwinkelcentrum Zuidplas en de combinatie Groensvoorde/Koningin Wilhelminaplein zijn aangewezen als de twee belangrijkste nevencentra. 

Leegstand

Voor de Luifelbaan ziet het college geen toekomst. Omdat de strip door jarenlange verhuizingen en leegstand in de problemen is gekomen, moet nu elk halfjaar worden bekeken hoe het verder kan. Vastgoedeigenaar Metterwoon wordt aangeraden over de winkelstrip snel een besluit te nemen. 

Omdat de Dorpstraat en de Ieplaan in Waddinxveen én daarbuiten in een duidelijke behoefte blijken te voorzien,  kunnen ze doorgaan als kleine winkelgebieden met een bijzondere functie. Ze draaien goed en de ondernemers zijn positief over de toekomst en hun opvolging. 

,,Winkels en winkelgebieden zullen echter steeds méér moeten bieden om bezoekers te blijven trekken”, waarschuwt het college.  Dat geldt voor alle winkelgebieden in Waddinxveen, inclusief het Gouweplein.  Dat doet het volgens het rapport wel steeds beter als winkelhart, maar zou nog altijd geen dorpshart zijn.  

Place to be

Voor een sterk dorpscentrum moet het Gouweplein volgens de winkelvisie uitgroeien van een ‘place to buy’ naar een ‘place to be’.  Van de zestig winkels staan er nog veertien leeg. In een enquête geven consumenten aan allerlei verszaken te missen; ze vinden het aanbod breed, maar niet volledig. ,,Voor méér keuze zal de inwoner van Waddinxveen moeten uitwijken naar de stadscentra in Gouda, Alphen en Zoetermeer”, aldus de winkelvisie.

Aan nieuwe winkelmeters is overigens in geen enkel buurtcentrum behoefte, omdat zowel in de dagelijkse als niet-dagelijkse sector sprake is van overbewinkeling. Zolang Waddinxveen blijft groeien naar zo'n 35.000 inwoners neemt die echter geleidelijk af.

De raadscommissie discussieert woensdag voor het eerst over de winkelvisie.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda