Volledig scherm
Rene Mascini, directeur Woonpartners. © Pim Mul

Woonpartners, Woonforte en WBV Reeuwijk steunen actie #ikwileenhuis

Woonpartners Midden-Holland, Woonforte in Alphen en WBV Reeuwijk behoren tot de ruim 120 corporaties die vandaag aankondigen actie te ondernemen tegen de verhuurdersheffing die ze aan het rijk moeten afdragen. Zonder de heffing kan Woonpartners honderd woningen per jaar extra bouwen, zegt directeur-bestuurder  René Mascini. 

De corporaties zijn boos op het kabinet omdat het op Prinsjesdag niet met oplossingen is gekomen voor de ‘huurderscrisis’. Vandaag gaan ze stuk voor stuk bij de Belastingdienst principieel bezwaar aantekenen  tegen de verhuurdersheffing.

Alle woningcorporaties samen betalen dit jaar 1,7 miljard euro aan verhuurdersheffing. Dat geld moet terug naar de huurders van sociale huurwoningen, vinden ze. Woonforte betaalt dit jaar 28 miljoen aan belastingen. ,,Wij willen het geld dat onze huurders aan huur betalen gebruiken om nieuwe huizen te bouwen en woningen te isoleren’’, laat de corporatie op de website weten. 

Quote

Een betaalbaar huis zou voor iedereen in Nederland mogelijk moeten zijn

René Mascini

Landelijk is de actie #ikwileenhuis op touw gezet. De corporaties zijn op zoek naar schrijnende verhalen van huurders om zo de wooncrisis een gezicht te geven. Mensen kunnen die verhalen aanbrengen via www.wooncrisis.nl.  

Boos en teleurgesteld

,,Een betaalbaar huis zou voor iedereen in Nederland mogelijk moeten zijn”, aldus René Mascini.  Huurders van Woonpartners zijn de afgelopen jaren door de verhuurdersheffing 10 procent meer huur gaan betalen. ,,Ik ben teleurgesteld in dit kabinet, dat huurders in de kou zet. Het is verdrietig om te zien dat een groot deel van het geld dat huurders betalen naar de overheid gaat. En het maakt me boos dat er niet naar oplossingen wordt gezocht om de woningzoekenden die in de knel zitten een oplossing te bieden.’’

Woningcorporaties willen volgens Mascini wel bouwen: ,,Maar ze kunnen niet veel meer doen dan de investeringen in nieuwbouw en renovatie die ze nu al doen, samen met de opdracht om ook nog eens te verduurzamen. Daardoor is de nieuwbouwproductie op de woningmarkt gehalveerd.”

Mascini denkt dat het beter kan. ,,Geef corporaties die investeren in nieuwbouw of duurzaamheid extra investeringskracht door vrijstelling van vennootschapsbelasting.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda