Volledig scherm
Nissy Gerlag, voorzitter van de eerste huurdersvereniging voor woonwagenbewoners . © Sandra Zeilstra

Woonwagenbewoners eisen overleg met gemeente Gouda over op te hogen standplaatsen

Bewoners van de Eerste Moordrechtse Tiendeweg in Gouda zijn boos dat overleg met de gemeente over het ophogen van het woonwagenterrein op die plek is gestokt. Zij willen dat wethouder Thierry van Vugt (D66) de werkzaamheden aan vier plekken met onmiddellijke ingang stillegt.

Onlangs is begonnen met het ophogen van vier van de zestien standplaatsen op de Eerste Moordrechtse Tiendeweg. Deze krijgen een betonnen plaat omdat de bodem hier sneller verzakt.

Volgens Gouda zakken de andere plekken veel minder, en volstaat daar het stellen van woonwagens. Bewoners zijn het daar niet mee eens. Zij vinden dat de overige twaalf plekken net zo goed problemen hebben, zegt Nissy Gerlag, voorzitter van woonwagenbewonersvereniging Gouda. Zij vreest bovendien dat het opknappen de wateroverlast verschuift.

Quote

Het enige dat hier in 26 jaar is gebeurd, is het verven van de schuurtjes

Nissy Gerlag

Ook de andere standplaatsen zijn volgens haar zodanig verzakt dat er ‘gevaarlijk veel’ spanning komt te staan op onder meer de gasleidingen. Elders op de locatie Eerste Moordrechtse Tiendeweg zou het ‘geregeld’ voorkomen dat er kuilen vallen in het plaveisel van de standplaats. Gerlag: ,,Ja, er komt wel eens een mannetje met een kruiwagen. Maar dat is provisorisch. Wij zitten hier bijna 26 jaar. Het enige dat in die tijd is gebeurd, is het verven van de schuurtjes. De bestrating is los zand, de boel is niet onderheid, en woonwagens wegen nogal wat, en door ophoogwerkzaamheden en het zware verkeer vrezen we dat het hier als een moeras gaat verzakken. We willen weten wat er op lange termijn gebeurt.”

Oost-Indisch doof

Probleem volgens haar is echter dat de gemeente zich Oost-Indisch doof houdt. De belangenclub van huurders heeft volgens de wet recht op overleg met de gemeente als verhuurder, stelt Gerlag. ,,Toch negeert Gouda woonwagenbewoners nog steeds. Het gaat er nog altijd om hoe zíj het willen. Bezwaren zijn onze ‘eigen schuld’, omdat de wagens slecht gebouwd zouden zijn.”

Volgens B en W heeft de gemeente contact opgenomen om een afspraak te maken. ,,Alle bewoners zijn geïnformeerd over de werkzaamheden. Vooraf worden alle woonwagens geïnspecteerd zodat achteraf geen onduidelijkheid bestaat over eventuele schade. Aan een bewoner is toegezegd dat de gemeente ervoor zorgt dat de plekken niet op zijn standplaats afwateren.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda