Volledig scherm
PREMIUM
Gouwenaar Wouter Huitzing oefent voor het Pieterpad, dat hij trailrunnend aflegt. © Pim Mul

Wouter Huitzing legt trailrunnend Pieterpad af: 'Gestoord, maar een mijlpaal’

Wouter Huitzing gaat niet rustig paaseieren zoeken met zijn neefjes en nichtjes komend weekeinde. De geboren Gouwenaar gaat de strijd met zichzelf en het Pieterspad aan. Het bekende langeafstandswandelpad in iets minder dan vier dagen afleggen. Trailrunnend hoopt Wouter Huitzing binnen circa 3,5 dag van Pieterburen naar Maastricht te rennen, een afstand van bijna 500 kilometer.

Quote

Uiteraard neem ik wat Goudse stroopwa­fels onderweg, daar zitten lekker veel suikers in

Wouter Huitzing

De 35-jarige Huitzing liep al diverse adventure races en lange trails, met name in Groot-Brittannië. ,,Adventure races doe je in teamverband. Je fietst, legt stukken per kano af en rent. Het viel me na een paar races op dat hardlopen mijn sterkste onderdeel was." Zodoende ging hij op zoek naar zijn grenzen in de loopsport. ,,De 10 kilometer rende ik in 37 minuten, maar ik kreeg blessures van intensief hardlopen. Ik bleek meer gemaakt voor lange lopen in gematigd tempo. Hierdoor werd mijn passie voor trailrunnen en ultratrails aangewakkerd.”

Een lange zware trail waaraan hij deelnam was de 'Spine Challenger' over 180 kilometer in Engeland. Een loodzware wedstrijd met veel moddermomenten en glijpartijen op rotsachtige stukken. Over een paar weken wil Huitzing met zijn vriendin Brigitte in het huwelijk treden. Voorafgaand wil hij nog één grote uitdaging aangaan. Hij kwam op het idee om het Pieterpad trailrunnend af te leggen, tijdens de paasdagen. ,,Het voordeel is dat ik dan nauwelijks vrij hoef te nemen en anderen die me begeleiden ook vrij zijn", verklaart de bodemdeskundige. ,,Er is namelijk een heel team nodig om deze uitdaging aan te kunnen gaan. En er zitten vele uren voorbereiding in.”

Huitzing krijgt naast hulp van zijn vriendin onder meer de helpende hand van zij crew en vrienden uit Rhenen en Westerdorp. Die laatste twee heeft hij hard nodig om niet te veel tijd te verliezen bij rivieroversteken. ,,Als het tegenzit kom ik na 295 kilometer aan het begin van de avond te laat voor het veer nabij Afferden en Millingen. Plan B is dat deze vrienden mij met een kano overzetten. De Maas kan ik waarschijnlijk over met een opblaasbaar supboard, die de crew bij zich heeft."

In samenwerking met indebuurt Gouda