Volledig scherm
Exterieur van werkbedrijf UWV in Den Haag, foto ter illustratie © ANP

WW-uitkeringen in Gouda en omgeving dalen harder dan elders in Nederland

Het aantal in de Goudse regio verstrekte WW-uitkeringen daalde vorig jaar iets sterker dan landelijk: tot 2060. De werkloosheid in Gouda en omgeving nam af in de volle breedte: voor alle opleidingsniveaus en voor jong en oud. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van werkbedrijf UWV. 

Vooral 50-plussers zonder baan hervatten vaker het werk. Zij noteren de grootste procentuele daling. In hun leeftijdscategorie nam het aantal werkloosheidsuitkeringen met ruim een vijfde af (21,7 procent). Een deel van de verklaring hiervoor is dat bedrijven door de huidige krapte op de arbeidsmarkt minder kieskeurig worden bij het aannemen van personeel. Ook speelt mee dat iemand maximaal twee jaar recht heeft op een WW-uitkering en daarna uitstroomt uit de WW. 

Andere groepen die de wind mee hebben zijn jongeren tot 27 jaar en werkzoekenden met een afgeronde opleiding op maximaal havo/vwo-niveau. Zij plukken de vruchten van de in de Goudse regio - volgens UWV - goed vertegenwoordigde detailhandel. 

Ondanks de relatief forse daling onder Gouwenaars en regiogenoten van 50 jaar of ouder, keerde het UWV eind vorig jaar nog steeds de helft van het aantal WW-uitkeringen in de regio uit aan werkzoekenden van 50 jaar of ouder.

Drie van de tien WW’ers in de Goudse regio heeft een opleiding gevolgd op hbo- of wo-niveau. Een aanzienlijk aandeel van hen (bijna een kwart) zoekt bedrijfseconomisch of administratief werk.

In samenwerking met indebuurt Gouda