De Van Rossems trekken het hele land door.
Volledig scherm
De Van Rossems trekken het hele land door. © NTR

Ze zijn populair: de Van Rossems lokken honderden bezoekers naar Gouda

Op een doorsnee zaterdag in de wintermaanden bezoeken ongeveer tweehonderd mensen de Sint-Janskerk van Gouda. Dat zegt Jaap van Rijn van de kerk: ,,Maar zaterdag hebben wij zeker vijfhonderd bezoekers verwelkomd'', zegt hij.

Het is het directe gevolg van het bezoek van de Van Rossems aan Gouda geweest. Voor het NTR-programma Hier zijn de Van Rossems lopen zij iedere aflevering door een andere stad. In de uitzending van 11 februari vertelden de bekende historicus Maarten van Rossem, zijn broer de architect Vincent en kunsthistorica Sis over allerhande leuke en interessante Goudse wetenswaardigheden. Zij hadden onder meer de Waag bezocht, de kerk en het oude stadhuis op de Markt. De opnames zijn overigens al bijna een jaar geleden gemaakt.

Effect

,,Het heeft duidelijk effect gehad op onze bezoekcijfers'', zegt Van Rijn. ,,Je merkt dat het de nieuwsgierigheid opwekt. Ik heb het idee dat het voornamelijk mensen waren die verder weg van Gouda wonen. Je pikt de kijkers er zó uit, omdat ze in eerste instantie de route van het tv-programma lopen.” Het zal uiteindelijk het percentage Nederlandse bezoekers aan de oude kerk behoorlijk opkrikken. ,,Normaal gesproken komt 46 procent van onze bezoekers uit het buitenland'', zegt Van Rijn.

Ook Museum Gouda heeft profijt gehad van het bezoek van de geleerden en de televisieuitzending. Marc de Beyer van het museum zegt op Twitter: Nederland ontdekt het unieke erfgoed van Gouda dankzij de Van Rossems.

In samenwerking met indebuurt Gouda