Volledig scherm
Eerste Officier Bram Bobeldijk (linksboven) is met een delegatie van Zeekadetkorps Gouda voor Remembrance Day 2018 afgereisd naar het Engelse Whitley Bay. © Zeekadetcorps Gouda

Zeekadetkorps Gouda aanwezig bij Remembrance Day 2018

Vijf zeekadetten en twee officieren van Zeekadetkorps Gouda zijn gisteren afgereisd naar het Engelse Whitley Bay vlakbij Newcastle in verband met Remembrance Day 2018. Eerste Officier Bram Bobeldijk, de oudste zoon van de fractievoorzitter van D66 Gouda Evert Bobeldijk, maakt deel uit van de Goudse delegatie.

Het is morgen precies 100 jaar geleden dat in het Franse stadje Compiègne de wapenstilstand tussen Duitsland en de Geallieerden werd gesloten. Daarmee kwam een eind aan deze grote en bloedige oorlog. Elk jaar wordt deze wapenstand in Groot-Brittannië uitgebreid herdacht.

Herdenking

Ter gelegenheid hiervan zijn 20 Nederlandse Zeekadetten en 4 begeleiders uitgenodigd om de herdenking in Whitley Bay bij te wonen. Vijf kadetten, een officier en een onderofficier maken dus deel uit van deze groep en zijn met een ferry vanaf IJmuiden meegereisd.

Evert Bobeldijk meldt op Twitter dat zijn zoon Bram ook mee is met de herdenking. ,,Als klein jongetje vond Bram het al prachtig om het schip De Freyr in Gouda te zien liggen”, vertelt Evert Bobeldijk over zijn zoon. ,,Dat schip had een enorme aantrekkingskracht op hem. Ik denk dat hij daarom bij Zeekadetkorps Gouda is gegaan.”

Trots

Bram Bobelijk is al jaren lid van Zeekadetkorps Gouda en mag nu dus mee naar de bijzondere Remembrance Day 2018. ,,Ik ben uiteraard trots op Bram”, zegt Evert Bobeldijk. ,,En ik vind het heel belangrijk dat de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. Het was de meest gruwelijke oorlog ooit. Ik vind het helemaal mooi dat jonge mensen de herdenking ook oppakken. Zo'n oorlog mag natuurlijk nooit vergeten worden en nooit meer voorkomen.”

De zeekadetten en officieren van Zeekadetkorps Gouda overnachten dit weekend bij de Whitley Bay Sea Cadets. Maandagmorgen keren zij via IJmuiden weer terug naar Gouda.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda