Volledig scherm
PREMIUM
© Peter Franken

Zeldzaam sausspektakel aan tafel

De Gouden PollepelIn het fraai gelegen Lekzicht in Schoonhoven is het een dolle boel dankzij hoge flambeervlammen en dansende kinderen. Het staartje van het wildseizoen valt in de smaak. De kok betuigt zijn liefde voor de gasten met rode harten van vruchtensaus.

Quote

De kinderen uit het gezelschap vergapen zich aan het tafereel, niet in het minst dankzij de hoge flambeer­vlam­men

Hoewel de menukaart van Lekzicht de laatste jaren zeker een modernisering heeft ondergaan, zijn er ook dingen die hetzelfde blijven. Zo verschijnt de gastheer aan de tafel naast ons om met behulp van een koperen pan en een gasbrander voor een ossenhaas de bijbehorende stroganoffsaus van onder meer room, boter, tomaat, paprika, ui en wodka te bereiden. Zeker de kinderen uit het gezelschap vergapen zich aan het tafereel, niet in het minst dankzij de hoge flambeervlammen die er aan te pas komen. Dit klassieke spektakel, vooral populair in de Nederlandse bistro's van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, kom je ook in het Groene Hart nog maar zelden tegen. De laatste keer dat we het zagen was een paar jaar geleden bij het Wapen van Reeuwijk.

Dansje
De eerdergenoemde kinderen gedragen zich rustig. Maar na een paar uur stilzitten, moet er toch echt even bewogen worden. Dus maken ze wat rondedansjes midden in de eetzaal op veilige afstand van de brandende open haard. Wij zijn nog de enige andere gasten. De attente gastvrouw ziet dat we ons er niet aan ergeren. Het jonge spul mag zijn dansjes afmaken en kruipt vervolgens weer gedwee aan tafel.

In samenwerking met indebuurt Gouda