Volledig scherm
PREMIUM
Bewoners van het Vogelplein bij de fundering van de woning van Esther Bikker (links, 46 jaar) en haar partner Dick Mourits (onder, 58). Verder, v.l.n.r.: Bastiaan van Oosten (43), Wouter de Vries (59), Marian Stamps, (60) en Alain Stamps (55). © Sandra Zeilstra

'Ziekmakend, deze kwestie met onze funderingen'

Rotte palenWie in het Groene Hart een woning heeft van voor 1970 loopt het risico op funderingsproblemen. Huiseigenaren in de Goudse Vogelbuurt weten daar op dit moment alles van: een deel van de huizen staat mogelijk op rotte palen. En wat doe je dan?

Bewoner Bastiaan van Oosten (43) hoopt vurig op het beste, maar gaat uit van het ergste. Een schrikbeeld van torenhoge reparatiekosten spookt iedere dag door zijn hoofd. Geld om funderingsherstel te betalen heeft Van Oosten, die aan het Vogelplein 28 woont, niet. ,,Het zwaard van Damocles hangt boven ons hoofd. Iemand verderop heeft al moeite met zijn aflossing. Zijn kozijnen zijn verrot. Die repareert hij met ducttape. En de buurtgenoot met een lekkende dakgoot besteedt zijn geld liever daaraan."

Voor hun gevoel zitten de buurtbewoners in de Goudse Vogelbuurt muurvast. Hun huis ligt in een wijk (Korte Akkeren) waar funderingsproblemen spelen. Van de gemeente kregen zij het dringende advies de staat van hun fundering te checken voordat de gemeente het riool laat vernieuwen. Een kapotte fundering is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar. Die kan echter niet altijd wat aan de oorzaken doen. Bijvoorbeeld als palen droog komen te staan door daling van het grondwaterpeil. De kosten voor herstel bedragen grofweg tussen 60.000 en 80.000 euro. Per huis. Daarvoor is geen subsidie beschikbaar, dus zitten de Gouwenaars met de handen in het haar. Als bewoners van een volkswijk verdrinken zij immers niet in het geld, stellen zij.

In samenwerking met indebuurt Gouda