Volledig scherm
Ter illustratie: een auto-inbraak. © Thinkstock

Zo vaak komen voertuigdiefstallen in jouw gemeente voor: ‘Het blijft een hardnekkig fenomeen’

Dieven van auto’s, aanhangers, motoren en brommers hebben vorig jaar in negen gemeenten van het Groene Hart vaker toegeslagen. Het aantal gestolen voertuigen steeg hier zelfs harder dan het landelijk gemiddelde. Gestolen auto's worden ook vaak gestript voor onderdelen als airbags, sturen, navigatiesystemen en koplampen. 

Met name in Alphen, Zuidplas, Gouda en Waddinxveen signaleerde de politie vorig jaar meer diefstallen van voertuigen dan in 2018. Waddinxveen spant de kroon. Daar zijn dieven fors vaker uit op auto’s (36 vorig jaar, een toename van 200 procent). Dat blijkt uit cijfers die databureau LocalFocus heeft opgevraagd bij het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. 

,,Een echte verklaring voor de toename is niet te geven”, zegt Peter Wijnen, politieteamchef van Waddinxveen en Zuidplas. ,,Wel zie je een aantal trends. Sommige modellen zijn gevoeliger voor diefstal, zoals Volkswagen Polo’s. In het najaar werden veel Polo's vrij kort achter elkaar gestolen.”

Strippen

Quote

Populair zijn met name merken als Audi, Volkswagen, Skoda en Seat

John Nieumeijer

Autodiefstallen zijn een ‘hardnekkig fenomeen’, volgens Wijnen. ,,De ouderwetse inbraak, dus het inslaan van het ruitje en het stelen van de zonnebril en een blikje frisdrank, zie je echter steeds minder.” Volgens de politiechef komt het voor dat complete auto’s in trek zijn om ze na de diefstal te strippen. ,,Vooral airbags, sturen, navigatiesystemen en koplampen.”

Ook voor gestolen bumpers en deuren is een markt. Agenten vonden die losse onderdelen (waarschijnlijk van vier auto’s) bijna twee weken terug in garageboxen in Waddinxveen, samen met een gestolen auto. De politie vond de spullen bij de aanhouding van een 60-jarige Hagenaar die zijn gevangenisstraf probeerde te ontlopen. 

Seat, Volkswagen en Skoda

In Alphen werden vorig jaar 109 auto’s, aanhangers, motoren en brommers gestolen. Dat is een stijging van 70 procent. De Alphense politiechef John Nieumeijer heeft de cijfers nog niet bestudeerd en heeft daarom geen verklaring paraat. Zijn gemeente is de laatste jaren vooral geplaagd door auto-inbraken. Vaak ging het om inbraakgolven, toe te schrijven aan rondtrekkende bendes die de auto’s van airbags en navigatiesystemen ontdeden. 

Eerder zei Nieumeijer: ,,Populair zijn met name merken als Audi, Volkswagen, Skoda en Seat, omdat de airbags en navigatiesystemen van deze wagens uitwisselbaar zijn, en dus ook in andere merken gebruikt kunnen worden.”

In Bodegraven-Reeuwijk (14, een afname van 39 procent) en Woerden (34, een daling van 29 procent) werden fors minder auto’s en motoren gestolen. 

  1. Jeugdgevangenis, enkelband en werkstraf voor Goudse tieners die auto’s in brand staken
    PREMIUM
    rechtbank

    Jeugdgevan­ge­nis, enkelband en werkstraf voor Goudse tieners die auto’s in brand staken

    Jeugddetentie, scherp toezicht en een enkelband: de Haagse rechter heeft twee Goudse autobrandverdachten van 16 en 18 jaar gestraft voor brandstichting, verboden wapenbezit en diefstal. De rechter: ,,In Gouda heersten angst en onveiligheid: dat rekenen we verdachten zwaar aan.” Maar niet alle branden die het Openbaar Ministerie (OM) op de aanklacht zette, zijn hiermee opgelost.

In samenwerking met indebuurt Gouda