Volledig scherm
Amerikaanse rode rivierkreeft aan de wandel. © Paul de Schipper

Zo vaak werd de rivierkreeft gespot in jouw gemeente

Ze worden steeds vaker gespot: Amerikaanse rivierkreeften. In Reeuwijk eten ze hele sloten leeg. Hoe vaak worden de kreeften in jouw gemeente gespot?

In totaal zijn er in Nederland meer dan twaalfduizend kreeften geteld. Vooral in de Randstad vormen ze een ware plaag. In het Groene Hart wordt het diertje vooral in de gemeente Krimpenerwaard veel waargenomen: sinds 2010 113 keer. Ook De Ronde Venen (88 keer) en Bodegraven-Reeuwijk zijn geliefde plekken (sinds 2010 58 keer). In Alphen zijn er 42 keer rivierkreeften gespot. In Woerden acht keer en in Gouda 39 keer. In Waddinxveen staat de teller op zeventien keer. In Montfoort (drie keer), Kaag en Braassem (drie keer) en Lopik en Zuidplas (allebei een keer) lopen er nauwelijks rivierkreeftjes rond. In Oudewater is helemaal nog nooit een rivierkreeft waargenomen.

Waterkwaliteit

Volgens de cijfers van waarneming.nl gaat het per waarneming om gemiddeld zes exemplaren. De twaalfduizend kreeften die sinds 2010 in Nederland zijn geteld, zijn gezien in 2700 waarnemingen. In veel gebieden vormen de dieren een ware plaag. Ze beschadigen oevers en tasten de waterkwaliteit aan.

Daan Drukker, onderzoeker bij het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden (EIS), zegt dat er in de Randstad ook echt meer kreeften voorkomen. Nog een reden waarom er in de Randstad veel waarnemingen zijn: ,,Er wonen meer mensen, dus zijn er ook meer potentiële waarnemers.’’ Het gaat vooral om de veel voorkomende rode Amerikaanse soort.

Kijk hieronder op de kaart hoe vaak de kreeft in jouw gemeente gespot is. 

In samenwerking met indebuurt Gouda