Een speler bij Jodan Boys maakt zijn schoenen schoon na het bespelen van het kunstgrasveld bij de Goudse voetbalvereniging.
Volledig scherm
PREMIUM
Een speler bij Jodan Boys maakt zijn schoenen schoon na het bespelen van het kunstgrasveld bij de Goudse voetbalvereniging. © Pim Mul

Zo voorkomen gemeenten milieuvervuiling door kunstgras: ‘Onze missie is om korrels uit het water te houden’

Sta je als voetballer straks na afloop samen met je medespelers het kunstgrasveld te vegen of ben je straks als vrijwilliger van je voetbalclub kantplanken aan het timmeren?

Quote

Ik zie het als mijn missie om te zorgen dat de korrels niet in de berm of het water terechtko­men

Bas Koekkoek, Directeur Sportpunt Gouda

Gemeenten in het Groene Hart zijn extra alert nu het sportbedrijf van de gemeente Enschede is veroordeeld voor milieuvervuiling door rubberkorrels, die buiten kunstgrasvelden zijn terechtgekomen. Volgens de strafrechter is sprake van opzettelijke vervuiling, omdat niet voldoende is gedaan om de korrels uit de natuur te houden. Veel gemeenten in het Groene Hart nemen nu versneld maatregelen omdat het rijk hen aanspreekt op hun zorgplicht voor het milieu.

De Goudse sportwethouder Michiel Bunnik (CDA) heeft via beheerder Sportpunt Gouda clubs met kunstgrasvelden nog eens verzocht om zorgvuldigheid. ,,Sporten op de tien kunstgrasvelden in Gouda gaat gewoon prima. De volksgezondheid is geen probleem, maar het is van belang dat de opvulling op het veld blijft.'' Bunnik wil onder meer dat clubs de kennis van de vrijwilligers nog eens opfrissen.

In samenwerking met indebuurt Gouda