Volledig scherm
PREMIUM
De Schoonhovense toneelgroep Arto Post Laboro tijdens de generale repetitie van het nieuwe stuk De Twaalf Gezworenen. © Stephan Tellier

Zoeken naar nuance in tijden van nepnieuws

Met het toneelstuk De Twaalf Gezworenen pleiten de spelers van Arto Post Laboro uit Schoonhoven voor meer nuance in het dagelijks leven. Wat als één iemand twijfelt aan de waarheid van een ander? Dan kan het hele beeld wankelen.

Het is 1957. Een jury van twaalf Amerikaanse mannen buigt zich in een kleine ruimte over de rechtszaak waarin een negroïde jongen wordt beschuldigd van de moord op zijn vader. Een uitgemaakte zaak, zeggen elf van de twaalf juryleden: schuldig en dus de doodstraf. Eén man twijfelt. En hoewel het een bloedhete zomerdag is, iedereen op elkaar gepropt zit en de bewijzen voor zich lijken te spreken, zet die ene man door. Geïnspireerd door het gezicht van de jongen in de beklaagdenbank, met zijn grote, donkere en angstige ogen. Het verhaal van de juryleden die unaniem tot een beslissing moeten komen is al ruim zestig jaar oud, ooit verfilmd in zwart-witbeelden met de gezichten van acteurs als Henry Fonda als jurylid nummer 8 in 12 Angry Men.

In samenwerking met indebuurt Gouda