Volledig scherm
© ANP

Zorgen over herrie van vliegtuigen

Een grotere luchthaven betekent ook steeds meer klachten over vliegtuigherrie. De gemeenten Gouda, Waddinxveen en Zuid- plas trekken aan de bel.

Quote

Wij willen allereerst duidelijk het geluid laten horen dat er wel degelijk klachten zijn over vliegtui­gen

Monique Neve

Gouda, Waddinxveen en Zuidplas hebben een brief gestuurd naar staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, Infrastructuur) en de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Daarin stellen de gemeenten de toenemende klachten van vliegtuigherrie aan de orde die via de Omgevingsdienst Midden-Holland binnenkomen.

Klachten
,,Wij willen allereerst duidelijk het geluid laten horen dat er wel degelijk klachten zijn over vliegtuigen'', aldus woordvoerster Monique Neve van de gemeente Gouda. ,,Uitbreiding van de luchthaven heeft wel degelijk invloed op de geluidsbeleving van inwoners, ook al komt dat niet uit berekeningen. Wij gaan ervan uit dat klachten serieus genomen worden en dat men zich niet enkel op de wettelijke geluidsnorm baseert.''

De drie gemeenten willen dan ook dat in de op te stellen milieueffectrapportage het aantal gehinderden per gemeente wordt uitgesplitst. B en w maken zich bovendien zorgen over de verplaatsing van een helikopterhaven. Deze zou naar een plek ten zuiden van Rotterdam verplaatst worden. De  gemeenten vrezen dat de verplaatsing van deze landplaats zal zorgen voor een toename aan commerciële vluchten. ,,Wij verwachten dat Rotterdam The Hague Airport nog eens kritisch gaat kijken of die landplaats wel verplaatst moet worden'', aldus Neve.

Quote

Het aantal nachtvluch­ten kan sterk beperkt worden door betere coördina­tie bij de luchthaven

Rob Loekenbach

Nachtvluchten 
Volgens Rob Loekenbach, voorzitter van de Werkgroep Geluidshinder Kaag en Braassem Noord, blijft er vrijwel altijd sprake van een 'waterbedeffect' bij passerende vliegtuigen. ,,Er blijven altijd gebieden die er last van  hebben'', stelt hij. ,,Het aantal nachtvluchten kan echter wel sterk beperkt worden door betere coördinatie bij de luchthaven.''

In juni brengen de provincie Zuid-Holland en de  gemeenten advies uit aan de luchthaven.

In samenwerking met indebuurt Gouda