Het hoofdkantoor van woningcorporatie Vestia in Rotterdam.
Volledig scherm
Het hoofdkantoor van woningcorporatie Vestia in Rotterdam. © Ilvy Njiokiktjien

Zuidplas: Doemscenario dreigt als huurwoningen van Vestia niet worden overgenomen

Als het niet lukt om de sociale huurwoningen van Vestia over te nemen, dreigt voor Zuidplas een doemscenario. Dat benadrukt Gerard Neijenhuijs, die namens de gemeente Zuidplas de huisvestingsproblematiek in kaart brengt.

Neijenhuijs spreekt over een patstelling in de onderhandelingen over aankoop van de woningen van corporatie Vestia. ,,Alle betrokken partijen houden de kaarten voor de borst. Iedereen wacht op elkaar."

Drie woningcorporaties willen gezamenlijk de woningen van het noodlijdende Vestia overnemen, zij het niet van harte. Dat zijn Woonpartners Midden Holland, Mozaïek Wonen en Woonbron. ,,Elk wil er voor een derde aan geld insteken", aldus Neijenhuijs. 

Om hoeveel geld dat gaat is niet duidelijk. Vanwege de geheime onderhandelingen mogen bedragen niet naar buiten komen. Neijenhuijs schat zelf dat het zal gaan om een bedrag tussen de 100 en 200 miljoen euro. Dat gaat dan om zo'n 2500 woningen die nog bewoond zijn door huurders en die kampen met onderhoudsachterstand.

Volgens Neijenhuijs zijn er ook signalen dat de koepel van woningcorporaties Aedes ook een bijdrage zou willen leveren. Aedes sprong al eerder bij.

Tweede Kamer

De zes aandachtsgemeenten die woningen van Vestia binnen hun gemeentegrenzen hebben, waaronder Zuidplas, hebben bij de Tweede Kamer aangeklopt om steun. 

Neijenhuijs vreest voor de gevolgen als verkoop aan de corporaties niet lukt. ,,Er hangt dan een doemscenario boven de markt dat Vestia de woningen verkoopt aan een belegger. Dan gebeurt er niets aan het onderhoud, gaan de huren omhoog en wordt de voorraad sociale huurwoningen snel kleiner."

Quote

Dan gebeurt er niets aan onderhoud, gaan de huren omhoog en wordt de voorraad sociale huurwonin­gen snel kleiner.

Gerard Neijenhuijs

In samenwerking met indebuurt Gouda