Artist impression van het toekomstige christelijke hospice Elim in Moerkapelle.
Volledig scherm
Artist impression van het toekomstige christelijke hospice Elim in Moerkapelle. © Peter Publishing

Zuidplas neemt geen maatregelen tegen selectieprocedure hospice Elim

Burgemeester en wethouders van Zuidplas nemen voorlopig geen maatregelen tegen de selectie van vrijwilligers voor hospice Elim in Moerkapelle. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de SP, die vindt dat Elim discrimineert en ten onrechte euthanasie verbiedt. 

Aanleiding voor de vragen van de SP was het weigeren van vrijwilligers die geen christelijke levensovertuiging hebben. Het college ziet dat anders. ,,Wij denken dat een zelfstandig opererende organisatie die geen gemeentelijke bijdrage krijgt, zelf kan bepalen op welke criteria zij vrijwilligers selecteren, zolang er geen wet- of regelgeving wordt overtreden.”

Er is een speciale stichting voor Midden-Holland die kan toetsen of er sprake is van discriminatie als daar om wordt gevraagd. Zolang dat niet is gebeurd, doet het college er geen uitspraak over. 

Burgemeester en wethouders gaan er ook niet bij voorbaat van uit dat er vrijwilligers zijn die geen kans maken op een functie in het hospice. Ze wijzen op het beleidsplan van het Elimbestuur waarin staat  dat ‘iedereen, ongeacht achtergrond, welkom is als men zich ook kan vinden in het medisch-ethisch kader van het hospice’.  Vrijwilligers moeten op de hoogte zijn van de ‘Bijbelse principes’. 

Duidelijk

De SP had zich gestoord aan een zin op de website van Elim over euthanasie en vroeg het college of euthanasie geweigerd zal worden als een patiënt daar om vraagt. 

Volgens b en w is Elim daar duidelijk over: ,,Patiënten behouden te allen tijde hun recht op vrijwillige levensbeëindiging, maar kunnen daarmee niet terecht bij hospice Elim en kunnen dit van tevoren weten.”

In het beleidsplan van Elim staat dat het hospice niet de mogelijkheid tot euthanasie biedt. ‘Mocht de vraag naar euthanasie aanwezig zijn en blijven, dan zal gevraagd worden om zelf naar een andere oplossing om te zien, buiten het hospice’.

In samenwerking met indebuurt Gouda