Volledig scherm
Saskia van Rooy uit Stolwijk is vrijgesproken van het stalken van zwanendrifters. © Videostill

Zwanenbeschermster Saskia van Rooy: Ik ben door een hel gegaan

VrijgesprokenDat ze door de Haagse rechtbank is vrijgesproken van stalking, vindt zwanenbeschemster Saskia van Rooy niet meer dan logisch. ,,Ik ben door een hel gegaan”, zegt de Stolwijkse (54) in reactie op het vonnis en de door het Openbaar Ministerie (OM) tegen haar gevoerde strafzaak. ,,Wat ik met gevaar voor eigen leven heb gedaan, zou niemand anders hebben gedurfd.”

Het OM had tegen Van Rooy een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur geëist. Van Rooy was jarenlang bijna elke dag op pad, naar eigen zeggen om met haar camera foto's en filmpjes te maken en zo strafbare feiten van zwanendrifters vast te leggen. Daarbij was ze volgens het OM echter te ver doorgeschoten. ,,Ook iemand als Van Rooy mag geen strafbare pleiten plegen”, zei de officier van justitie bij de behandeling van de strafzaak tegen Van Rooy op 8 april.

Van Rooy, beweerde het OM, zou onder meer zwanendrifter Bep Oostveen uit Nieuwerbrug geruime tijd hinderlijk hebben gevolgd. Hij deed aangifte. Die gebeurtenissen dateren van enkele jaren terug, toen het zwanendriften nog niet wettelijk was verboden. Dat is mede door de inspanningen van Van Rooy inmiddels wel zo. ,,Er zijn gruwelijke feiten gepleegd door zwanendrifters, die illegaal duizenden zwanen vingen en zich de beesten toeëigenden. Vaak werden de vleugels gebroken. Die zwanendrifters hebben er grof aan verdiend. Ik ben meermaals zwaar door hen mishandeld als ik ze tegenkwam. Ik heb nooit stalking als oogmerk gehad, het ging mij altijd om de zwanen.”

Mishandeld

Tegelijk met de uitspraak over Van Rooy oordeelde de Haagse rechtbank dat de vrouw van Bep Oostveen en een zus van hem geen straf verdienen voor een confrontatie eind 2013 bij het zwanenverblijf van de familie Oostveen in Nieuwerbrug. Van Rooy claimt dat ze destijds zwaar is mishandeld.  ,,Helaas worden deze en andere zaken onder het tapijt geveegd, terwijl ik er ernstig letsel aan overhield”, aldus Van Rooy.

Haar advocaat Sébas Diekstra noemt het vonnis van de Haagse rechtbank ‘een enorme overwinning’ en ‘een opsteker voor iedereen die misstanden aan de kaak wil stellen. Van Rooy heeft dat steeds gedaan vanuit haar erecode als dierenarts.‘’

Eieren geroofd

Van Rooy is niet van plan minder vaak de Krimpenerwaard of andere gebieden in te gaan om zich in te zetten voor de zwanen. ,,Het zwanendriften mag dan verboden zijn, momenteel worden op grote schaal eieren illegaal uit zwanennesten geroofd.”

Van Rooy kondigt nu al een nieuwe aangifte aan tegen zwanendrifter Bep Oostveen. ,,Zijn aangifte van stalking was duidelijk vals. Hij heeft een lasterlijke aanklacht tegen mij gedaan en daarbij valsheid in geschrifte gepleegd, door in filmpjes die hij maakte te doen alsof ik hem stalkte.‘’

De advocaat van de familie Oostveen heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van de Haags rechtbank.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda