Volledig scherm
Een ouder geeft zijn kind zwemles in het Groenhovenbad in Gouda © Marlies Wessels

‘Zwemles Gouds kind verantwoordelijkheid ouders’

Dat kinderen leren zwemmen, blijft in Gouda de verantwoordelijkheid van de ouders. Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen kunnen zwemlessen bekostigen via het kindpakket op de Rotterdampas. Dit antwoorden burgemeesters en wethouders van Gouda op vragen van de SP in Gouda.

De SP maakt zich al jaren sterk voor terugkeer van het schoolzwemmen. De gemeenteraad heeft dat in 2005 afgeschaft. In Gouda zijn van maart tot september 509 tegoedbonnen uit het kindpakket op de pas verzilverd voor zwemonderwijs.

De SP wijst op gemeenten waar het wel lukt om schoolzwemmen te organiseren en vroeg of B en W bereid waren te kijken waarom het daar wel lukt. B en W wijzen echter op een onlangs gehouden enquête onder scholen, waarin een meerderheid van de schoolbesturen heeft aangegeven geen aanleiding te zien tot herinvoering van het schoolzwemmen, al dan niet betaald door de gemeente. ,,Het college ziet dan ook geen reden om te kijken hoe andere steden dit doen. We beschouwen de genomen maatregelen als afdoende.’’

Bezuinigingsmaatregel

Volgens Foor Broer van de SP weten nog niet alle mensen de weg naar de Rotterdampas te vinden en is zwemles ook te duur voor mensen die net boven de minimagrens zitten.  Bovendien kiezen niet alle mensen ervoor om hun sporttegoed aan zwemlessen te besteden. ,,Volgens mij is zwemmen belangrijker dan voetbal. Daar heb je wat aan als je in het water valt. We blijven voorstander van schoolzwemmen of een andere ondersteuningsregeling.’’

Voor volwassenen heeft Gouda geen tegemoetkoming voor de kosten van zwemlessen. Dat het schoolzwemmen in 2005 in Gouda werd afgeschaft was een bezuinigingsmaatregel.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda