Volledig scherm
© Pim Mul

400 scholieren rennen 'blind' voor sponsorloop

GOUDALeerling Mila van der Valk liet het Coornhert Gymnasium gisteren kennismaken met de wereld van blinden. Ze organiseerde de eerste Blind Run in Gouda, inclusief paralympisch kampioene Joleen Hakker. Die nam haar petje af voor Mila.

Volledig scherm
© Pim Mul

Zo'n vierhonderd leerlingen en docenten van het Coornhert Gymnasium renden gisteren over de wielerbaan in recreatiegebied Goudse Hout. Geen enkele deelnemer zag een hand voor ogen. De geblinddoekte scholieren en leraren werden begeleid door een medeleerling of een docent, die hun hand vasthield of met wie ze door een touw waren verbonden. Er deden zich geen grote valpartijen voor.

De Blind Run was een initiatief van de 17-jarige Mila van der Valk, examenkandidate van het Coornhert. Ze is op school al ruim twee jaar bezig met een project over blindheid en de bijzondere sponsorloop was het voorlopige hoogtepunt. Met het initiatief zamelde ze meer dan 7000 euro in voor een toekomstige kindvriendelijke oogpoli voor blinden en slechtzienden van Bartiméus-Sonneheerdt in Zeist.

Mila van der Valk vroeg zich al jaren af hoe leven met een beperking er in de praktijk uitziet. Na het lezen van het boek De ooggetuige van Simone van der Vlugt liet dit haar niet meer los. In deze roman speelt het gezichtsvermogen een belangrijke rol. Het verhaal gaat over een jonge slechtziende vrouw die getuige is van een overval met fatale afloop.

Honoursprogramma
De Goudse scholiere besloot met het thema blindheid mee te doen aan het honoursprogramma, een initiatief van de landelijke stichting Het Zelfstandig Gymnasium. Dit daagt leerlingen uit om drie jaar lang naast de reguliere lessen aan een volledig zelfbedacht project te werken.

Quote

Je mist zo veel als je niets ziet en je bent enorm afhanke­lijk van anderen om je weg te vinden

Mila van der Valk

Mila van der Valk is tot de conclusie gekomen dat het verschrikkelijk is om niet te kunnen zien. ,,Ik zou het niet kunnen. Tenminste, als het je overkomt moet je wel door natuurlijk. Maar je mist zo veel als je niets ziet en je bent enorm afhankelijk van anderen om je weg te vinden.''

Ze wilde graag dat medeleerlingen ook zouden nadenken over blind zijn en aan den lijve ondervinden hoe het voelt om niets te kunnen zien. Ze liet alle leerlingen van de Coornhert-onderbouw eerst gastlessen volgen. Onder de blinde gastdocenten was ook meervoudig paralympisch kampioene Joleen Hakker, die over haar sportcarrière vertelde, van roeien (Beijing 2008) tot wielrennen (WK 2011). Nu bereidt ze zich voor op de triatlon in Rio.

Petje af
Fase twee, leerlingen zelf laten ondervinden wat het is om blind te zien, vond gisteren plaats op de wielerbaan. Hierbij was Joleen Hakker ook aanwezig en ze deed met een begeleider eveneens mee aan de Goudse loop. "Ik vind het heel bijzonder dat een scholiere zich zo inzet voor medemensen met een beperking en dat ze zo veel leerlingen en docenten heeft weten te mobiliseren voor de Blind Run. Daar neem ik mijn petje voor af.''

Het 'lijdend voorwerp' van deze complimenten was vlak voor het begin van de Blind Run behoorlijk zenuwachtig. "Ik heb dit helemaal zelf georganiseerd en die druk voel ik nu wel op mijn schouders. Maar gelukkig is de opkomst massaal en is iedereen gemotiveerd.''

Tot die gemotiveerde scholieren behoorden ook Bente Gosselink (14) en Vera Poppe (15). De twee vriendinnen wisselden elkaar af, zodat ze allebei ondervonden hoe het is om blind te zijn en welke belangrijke taak een begeleider heeft. "Ons respect voor blinde mensen is door deze actie heel groot geworden. En we konden op deze manier 40 euro aan dit goede doel schenken.''