Volledig scherm
© Marlies Wessels

500 asielzoekers in Goudse Willem Alexander-kazerne

Gouda krijgt een asielzoekerscentrum in de stad. De opvang komt in de voormalige Prins-Willem-Alexanderkazerne. Het gaat om reguliere opvang en niet om een noodopvang. Dit heeft burgemeester Milo Schoenmaker bekendgemaakt.

In de kazerne komt opvang voor ongeveer 500 personen. Het gaat om mensen uit alle doelgroepen (mannen, vrouwen en kinderen) en alle nationaliteiten. Opening is voorzien in de tweede helft van 2016.

Om de voormalige Prins Willem Alexander kazerne in Gouda is de laatste tijd veel te doen geweest. De gemeente wilde er scholen in vestigen en een deel van de grond doorverkopen aan een Islamitische vereniging. Die wilde er een islamitisch centrum en een Moskee in vestigen. Hiertegen kwam veel verzet uit de buurt.  De raad stemde uiteindelijk vlak voor het zomerreces met één stem verschil tegen het plan.

Strategische taak
De Prins Willem Alexanderkazerne dateert oorspronkelijk uit 1968 en het eerste gebouw dat hier stond was bedoeld voor de genie. Door veranderde inzichten werd het de zetel van de Territoriaal Bevelhebber Holland-West. Zo kwam het territoriaal commando naar Gouda. Dit is het landmachtonderdeel dat onder meer in tijden van dreigende oorlog de mobilisatie moest voorbereiden.

Juist vanwege die strategische taak kreeg het complex een bunker, gebouwd door het toenmalige Goudse bedrijf Nederhorst. De dikke muren moesten aanvallen met napalm kunnen weerstaan. Het complex werd op 27 september 1968 officieel geopend. De bunker fungeerde jarenlang als centrum van waaruit in geval van oorlog de Nederlandse bevelvoering kon worden gecoördineerd.

Grote wateroverlast
Tijdens de Golfoorlog, begin jaren negentig, werd nog gedurende elf maanden vanuit de bunker van de 'PWA' gewerkt door het ministerie van Defensie. Het centrum was in die periode hermetisch afgesloten en omzoomd met bossen prikkeldraad. De Goudse kazerne had ook een rol bij binnenlandse aangelegenheden. Zo was bij de grote wateroverlast in Zuid-Holland in 1998 het leger paraat en hun eventuele inzet werd door het Nationaal Commando (NatCo) vanuit hier gecoördineerd.

Het Nationaal Commando verliet Gouda in 2004. De kazerne  bood daarna onderdak aan de ict-tak van Defensie, Ivent. Het oorspronkelijke gebouw werd in 2006 is gesloopt en er kwam een nieuw kantoorgebouw op hetzelfde terrein. Defensie maakte tot eind 2010 nog gebruik van de kazerne. Het ministerie van Defensie droeg het complex vervolgens over aan het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) van het Ministerie van Financiën.