Volledig scherm
In het ooievaarsnest in het dorp Aarlanderveen zijn jonkies geboren. Tijd om te ringen dus. © Peter Franken

Aarlanderveen loopt uit voor ooievaars

AarlanderveenSinds drie jaar hebben Leo en Jolanda Hoogervorst heel bijzondere huisdieren: ooievaars. Zes weken geleden kropen er vier jongen uit hun ei. Drie overleefden het. Vrijdag werden ze geringd. Een happening waar heel Aarlanderveen voor was uitgelopen.

Overal hangen roze en blauwe vlaggetjes en ballonnen en er is voor iedereen beschuit met roze en blauwe muisjes. ,,Omdat we niet weten welk geslacht de jongen hebben," zegt Jolanda. Ze voegt eraan toe dat de ooievaars niet haar 'ding' zijn, maar van echtgenoot Leo.

Die vertelt dat hij altijd al ooievaars wilde hebben, maar dat ze eerst nog druk bezig waren met hun huis. Drie jaar geleden was het zover. Hij plaatste twee ooievaarsnesten in het weiland en al snel werd één van de twee bewoond door een paartje. Het tweede nest is nooit bewoond geweest, want al gauw bleek dat ze geen buren duldden. ,,Als er andere ooievaars kwamen werden ze weggepest."

Leo laat het nest staan omdat, als de jongen leren vliegen, ze dat nest als 'vluchtheuvel' gebruiken. Hij heeft een webcam geplaatst en op een monitor in de huiskamer kan hij alle bewegingen volgen van de inmiddels 6 weken oude jongen en hun ouders.

Gisteren was het tijd om ze te ringen. Een klusje voor Bep Kalmeijer uit Haastrecht. Kalmeijer heeft het Ooievaarsstation in Haastrecht gehad. Tegenwoordig ringt hij ooievaars als hobby. Kalmeijer stapt in een hoogwerker en wordt vervolgens omhoog gehesen. De lucht onder het nest is al bijna niet te harden, maar boven blijkt het helemaal erg te zijn.

,,Ze slepen alles mee," zegt Kalmeijer. Hij vertelt dat er een dood konijn ligt en een dooie meerkoet. Hij stopt de jongen in een plastic boodschappentas en eenmaal beneden laten ze zich neerleggen in het gras. Ze geven geen krimp. ,,Verlamd van angst," denkt een omstander. ,,Klopt," zegt Kalmeijer, ,,als er gevaar dreigt doen ze net of ze dood zijn."

Ondertussen houden de weggevlogen ouders alles vanaf een lantaarnpaal en het dak van het huis in de gaten. Af en toe vliegt een van de twee een laag rondje over het weiland. Kalmeijer legt uit waarom de ooievaars worden geringd. ,,We willen weten waar ze blijven. Vroeger gingen ze naar Afrika, maar tegenwoordig gaan ze misschien niet verder dan Spanje. Soms blijven ze zelfs in Nederland."

Ook het Aarlanderveense paar is dit jaar in Nederland gebleven. Hoogervorst weet dat als de jongen zijn uitgevlogen ze meestal drie jaar later terugkeren naar het oude nest. ,,Wie weet komt volgend jaar ons eerste jong ook terug."