Archeologie minders stoffig met 3D-printers en uitjes
Een duik in het leven van de Romeinen, de middeleeuwen en steentijd. De (lokale) archeologie staat drie dagen in de belangstelling. Geen stoffig verleden, maar 3D-printen en het exclusieve depot in.
Bij opgravingen door het hele land komen de meest wonderlijke objecten naar boven. Om dit extra aandacht te geven, zijn vrijdag, zaterdag en zondag voor het eerst de Nationale Archeologiedagen. Musea, archieven en monumenten zetten de deuren open voor jong en oud. Zo kunnen liefhebbers met een metaaldetector op zoek naar bodemvondsten in Alphen, een fiets- of wandelroute langs de Limes volgen of historische kleding passen in Den Haag.
Pieter Stoel (65) vertelt zaterdag in Stadsmuseum Woerden over het uitgraven van de twee plassen in Zuid-oost Woerden, in de jaren '90. Honderden dozen met materiaal verzamelde de amateurarcheoloog en inmiddels gepensioneerd docent uit IJsselstein. ,,Een schat aan informatie." In het museum vertelt hij hoe hij te werk ging, hoe je het materiaal bestudeert en tot welke inzichten dat leidt. ,,Voor de steentijd is maar weinig aandacht. Ik wil mensen er bewust van maken dat er vele duizenden jaren geleden andere mensensoorten leefden. Ook hier in Woerden."
Het materiaal uit de opgraving wordt nog steeds bestudeerd. ,,Als gastdocent aan de Universiteit Leiden begeleid ik ook studenten, die het materiaal gebruiken voor hun scripties." Naast het onderzoek zelf, spreekt Stoel over klimaatverandering. ,,Altijd een actueel onderwerp. IJstijden en warme periodes wisselden elkaar altijd af. Ooit leefden er nijlpaarden in de Rijn."
Een stoffig imago, daar heeft de archeologie volgens Stoel geen last van. ,,Vooral de Romeinen en middeleeuwen doen het aardig. Potjes en scherfjes. Dat vinden mensen grappig. Dat gaat toch meer over de eigen soort." Ook de steentijd is volgens hem meer dan de moeite waard. ,,Als het maar goed gebracht wordt."
Stadsmuseum Woerden is zaterdag gratis toegankelijk voor publiek. Lex Albers spreekt over het Frankisch zwaard dat tijdens opgravingen in 2012 in het Woerdense centrum naar boven kwam. Met die vondst alleen werd duidelijk dat Woerden twee eeuwen eerder al bewoond werd, dan daarvoor werd gedacht. ,,Dankzij archeologische vondsten leren we nog steeds bij." Een informatiepaneel over de vondsten, wordt vrijdag om 15.00 uur onthuld aan de Hogewoerd in Woerden.
Detective
Wie het archeologisch depot van de provincie Zuid-Holland wil bezoeken, kan zijn kans grijpen. Het depot in Alphen was nooit eerder open voor publiek, maar zaterdag zijn de stellingkasten met bijzondere vondsten uit de hele regio te bewonderen. Vrijwilligers vertellen tijdens een rondleiding over de meest bijzondere stukken.
Het Archeologiehuis in Alphen heeft drie dagen diverse activiteiten. Er is een rondleiding, kinderen kunnen zelf als archeoloog aan de slag en bezoekers zien hoe er ter plekke vondsten uit de Romeinse tijd tot leven worden gebracht, met behulp van een 3D-printer. In Gouda is er aandacht voor het Klooster Stein en Woerdenaren kunnen ook nog terecht in de bibliotheek voor 'archeologische detective voor een dag'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
-
6 tips16
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.