Volledig scherm
Jan van den Bosch en Wim Koster ergeren zich al maanden aan de 'brommende' schepen. © Peter Franken

Bewoners worden dol van gebrom schepen

Jan van den Bosch en Wim Koster zijn de herrie van de aangemeerde schepen voor hun huis aan de Oude Rijn helemaal zat. Het duo overweegt juridische stappen als er geen actie wordt ondernomen.

Quote

Ik slaap met watjes in mijn oren. Het is niet te doen

Jan van den Bosch

De bewoners liggen al maandenlang wakker van de 'brommende' schepen. Die maken geen gebruik van de aggregraten aan wal, maar van de stroomgeneratoren op het schip zelf. Dat is goedkoper, maar veroorzaakt wel het constante geluid.

"Ik slaap met watjes in mijn oren. We liggen nachtenlang wakker van de brommende schepen,'' vertelt Van den Bosch. Die ergernis deelt Koster. "Ik heb al drie nachten niet geslapen.'' Van den Bosch woont aan de Oudshoornseweg en Koster aan de overkant, aan de Emmalaan.

Lelijk

Quote

Nu blokkeert zo'n lelijk schip het uitzicht op een Alphens monument

Wim Koster

Voor het huis van Van den Bosch is een aanmeerplek, waarvan schepen vanuit heel Europa gretig gebruikmaken. Van den Bosch heeft ook op zakelijk gebied last van de schepen. ,,Ik neem thuis Hour of Power op (televisieprogramma van RTL, red.). Normaal zie je voorbijvarende bootjes. Nu zit je tegen een oud stuk roest aan te staren.'' Koster maakt zich ook druk om de verstoring van het uitzicht. "We hebben met z'n allen meebetaald aan de renovatie van de Oudshoornsekerk. Nu blokkeert zo'n lelijk schip het uitzicht op een Alphens monument.''

Oplossing
De bewoners klopten aan bij de politie, die hen weer naar de provincie Zuid-Holland doorverwees. Maar die gaat naar eigen zeggen niet over geluidsoverlast. "We zijn op de hoogte, maar geluidshinder is een zaak van gemeente Alphen,'' legt woordvoerder Menno Zijlstra uit.

Geluidshinder

"Wij kunnen de schipper alleen vragen te vertrekken, indien de termijn van 72 uur verstreken is.'' De gemeente verwijst weer naar de Omgevingsdienst West-Holland, die geluidshinder handhaaft voor de gemeente. Het is de bewoners om het even. "Er moet iets veranderen, dat staat voor mij als een paal boven water. Dan hebben we het uitzicht en onze nachtrust weer terug.''