Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Code geel: verkeer moet rekening houden met gladheid

Voor morgenochtend en -avond zijn hagel, sneeuw en natte sneeuw voorspeld. Voor de provincie Zuid-Holland geldt de waarschuwing code geel.

Automobilisten, maar ook fietsers en wandelaars moeten rekening houden met winterse buien. De meteorologen van Weerplaza verwachten dat er dit weekend in delen van het land een wit landschap ontstaat. In enkele regio’s is er zelfs kans op een pak sneeuw van vijf centimeter. ,,Sneeuwpret dus voor iedereen die van sneeuw houdt, maar ook enige overlast voor hen die moeten reizen”, stelt weerman Michiel Severin. De eerste kou begint morgen het land binnen te stromen. Severin: ,,De buien bevatten in de loop van de dag vaker natte sneeuw en zodra de avond valt, wordt ook sneeuw mogelijk. Met name het oosten en zuidoosten moeten dan rekening houden met gladheid door sneeuwval. Op een enkele plek kan daar een laagje sneeuw vallen van enkele centimeters. In de rest van het land kan het overigens ook glad worden, maar dan door bevriezing van natte wegen.”

Talrijke buien

Zaterdag trekken er talrijke buien over het land. ,,Dicht bij zee valt regen, hagel en natte sneeuw, dieper landinwaarts voornamelijk hagel, natte sneeuw en soms sneeuw”, aldus Severin. ,,Vanwege de buien kan het kortstondig wit zijn. Daar waar meerdere buien achter elkaar aan trekken, is landinwaarts een laagje sneeuw van enkele centimeters mogelijk, maar in een groot deel van het land wordt het waarschijnlijk amper wit.”