Volledig scherm
PREMIUM
Dick de Boer van evangelische gemeente De Brug in Nieuwkoop met de aangepaste collectemand. © Martin Sharrott Fotografie

De moderne gelovige doet een digitale duit in het zakje

Kerken gaan met hun tijd mee, als het om collecteren gaat. Steeds meer godshuizen in het Groene Hart nemen maatregelen om een extra (digitale) duit in het zakje te ontvangen.

Quote

Dan kunnen ook mensen die thuis de kerkdien­sten volgen via een QR-code meedoen aan de collect

Henk Kikkert

Penningmeester Dick de Boer van de evangelische gemeente De Brug in Nieuwkoop zag het ledenaantal toenemen, maar de inkomsten via de collectes flink teruglopen. De reden? Er zit steeds minder kleingeld in de zakken van de kerkgangers. Inmiddels zit er sinds november vorig jaar in de collectemand van de evangelischen een bluetoothzendertje, zodat kerkgangers dit signaal kunnen scannen en met een speciale app een digitale duit in het zakje kunnen doen.

,,In de app kun je invoeren welk bedrag je wilt geven. Door de collectezak te scannen, weet de app voor welke collectemand het geld bedoeld is'', legt De Boer uit. Hoewel de gelovigen in Nieuwkoop bij De Brug al sinds november via de app kunnen bijdragen, kan De Boer nog niet vertellen of het veel extra inkomsten heeft opgeleverd. Wel weet hij dat áls mensen via de app betalen, méér betalen.

Groene Hart