Volledig scherm
Een jonge machinist aan het werk. © Frank Jansen

Een trein besturen? Na een jaar ben je al machinist in het Groene Hart

Machinisten in spe die een nieuwe tweejarige opleiding in Rotterdam gaan volgen, mogen van de NS al na een jaar op het spoor tussen Gouda en Alphen hun eerste ritten maken. Hiermee wil de NS jonge mensen aansporen aan de mbo-opleiding tot machinist te beginnen.

Volgens de NS is de lijn tussen Gouda en Alphen zeer geschikt om jonge machinisten het vak te laten leren. Reizigerbelangenorganisatie Rover ziet geen problemen. ,,We hebben alle vertrouwen dat de NS de machinisten goed opleidt om op dat 'simpele rechtlijnige stuk spoor' te kunnen rijden'', zegt woordvoerder Sanne van Galen. 

De nieuwe opleiding is een samenwerking tussen de NS en het STC, Scheepvaart en Transportcollege in Rotterdam. Samen willen zij vanaf het komend schooljaar de nieuwe machinistenopleiding aanbieden waarbij werken en leren hand in hand gaan. Wie in september aan de opleiding begint, wordt in een jaar klaargestoomd voor het officiële VVRV-vakexamen voor machinist. Na het succesvol afronden van dit examen zijn de studenten volledig bevoegd machinist. Daarna gaan de leerlingen nog een jaar lang een dag per week naar school om zich voor te bereiden op de mbo-schoolexamens in de andere vakken.