Volledig scherm
© Martin Sharrott Fotografie

Eerste drie patiënten behandeld met ultramoderne pijnbestrijding

In het Alrijne Ziekenhuis zijn voor het eerst patiënten behandeld met een ultramoderne pijnbestrijdingsmethode. De resultaten bij deze drie patiënten met chronische pijn zijn bevredigend, aldus het ziekenhuis in Alphen, Leiden en Leiderdorp.

De operaties zijn onder andere uitgevoerd door Katja Bürger, pijnanesthesioloog van het Pijnbehandelcentrum van Alrijne. Zij heeft voor het eerst bij drie patiënten de nieuwe methode toegepast. Het betekent dat de batterij die in het lichaam nodig is om de zenuw te stimuleren, buiten het lichaam blijft. Daardoor hoeft de patiënt maar één operatie te ondergaan, loopt hij minder kans op infecties en heeft minder last van de batterij zoals bij de behandeling met de inwendige batterij het geval is.

Golven

Bovendien kan de generator ook uitwendig opgeladen worden en hoeven er geen operaties ter vervanging plaats te vinden. De ingreep is ongeveer hetzelfde als de huidige methode, die het Pijnbehandelcentrum van het Alrijne Ziekenhuis al lange tijd uitvoert. Nu wordt die stimulatie gedaan door hoogfrequente golven. De behandeling is bedoeld voor patiënten met onbehandelbare chronische pijn. Door inwendige stimulatie wordt het zenuwstelsel met elektrische stroompjes beïnvloed waardoor pijnprikkels worden geblokkeerd. Er worden één of meer speciale elektrodes in het wervelkanaal ingebracht en op een batterij aangesloten. De elektroden geven stroompjes af die de pijn verminderen.