Een belangstellende knielt tijdens een herdenking, een jaar na de schietpartij.
Volledig scherm
Een belangstellende knielt tijdens een herdenking, een jaar na de schietpartij. © ANP

Eindelijk geld na schietdrama Alphen a/d Rijn

Ruim vier jaar na het schietdrama in Alphen krijgen nabestaanden en andere gedupeerden hun schade deels vergoed. Nationale Nederlanden (NN) verdeelt komende week ruim vijf ton over zo'n honderd mensen, omdat schutter Tristan van der Vlis er een aansprakelijkheidsverzekering had.

De recherche doet onderzoek na de schietpartij op 9 april 2011.
Volledig scherm
De recherche doet onderzoek na de schietpartij op 9 april 2011. © EPA
Volledig scherm
© ANP

Nationale Nederlanden stort 519.000 euro op de rekening van de onafhankelijke vereffenaar Berth Groot. ,,Wij maken het geld meteen over naar gedupeerden of hun belangenbehartigers. Dat hangt af van afspraken die per individu zijn gemaakt,'' vertelt Groot.

Het kostte hem dik een jaar om vast te stellen wie van pakweg 120 mensen terecht aanklopten bij NN. Zo'n 20 personen komen niet in aanmerking. ,,Bijvoorbeeld omdat ze tijdens de schietpartij helemaal niet in het winkelcentrum waren'', geeft Groot aan. Van der Vlis schoot zes bezoekers dood, 17 mensen raakten gewond.

3 miljoen
Groot kwam op een totaal schadebedrag van ruim 3 miljoen euro. ,,Niet iedereen is uitbehandeld, we hebben ook toekomstige schade moeten schatten. Het uit te keren bedrag is de verzekerde som van 454.000 euro plus rente. Dat is  bijna 16 procent van de berekende schade. We keren aan elk individu dus 16 procent van de voor hem of haar vastgestelde schade uit.''

Groot snapt dat de hoogte van de uitkering voor velen onbevredigend is. ,,Meer geld was er niet. Ik hoop dat ze het als erkenning zien. Er lopen nog rechtszaken over schadevergoeding. Ik hoop voor gedupeerden dat dat iets oplevert.''

Wapenvergunning
De Alphense letselschadespecialist Orlando Kadir wil de politie en de staat aansprakelijk stellen, omdat Van der Vlis geen wapenvergunning had mogen krijgen. ,,Mijn cliënten krijgen weinig, maar het is een morele overwinning,'' zegt Kadir over de uitkering door NN.

,,Het bedrag dat mensen nu krijgen zegt niks over de ernst van hun trauma,'' benadrukt Groot.

Groene Hart