Volledig scherm
© ANP XTRA

Enorme groei meldingen kindermishandeling regio Alphen en Gouda

Veilig Thuis zet extra personeel in om het explosief gegroeide aantal meldingen van vermoede kindermishandeling te kunnen afhandelen.

De gemeenten in de politieregio Hollands Midden is gevraagd om een extra investering in Veilig Thuis, de regionale organisatie waar meldingen van kindermishandeling, ouderenmishandeling en huiselijk geweld binnenkomen en worden onderzocht. Dat geld is nodig om de enorm gegroeide stroom meldingen goed te kunnen afhandelen.

Volgens een woordvoerster van Veilig Thuis zijn in de regio’s Alphen, Gouda, Duin- en Bollenstreek en Leiden vorig jaar 3.250 meldingen binnengekomen. Van die meldingen werd in 3.212 gevallen actie ondernomen en een (hulp)advies gegeven. Dit jaar zijn tot en met september al 2.981 meldingen binnengekomen. Het aantal uitgebrachte adviezen is nog niet bekend.

Opgemerkt

Het betekent in elk geval een groei van het aantal meldingen met ongeveer eenvijfde. Veilig Thuis heeft daarom de formatie met acht voltijdsfuncties uitgebreid.

Quote

Ik hoop dat het hogere aantal meldingen betekent dat er meer gevallen van kindermis­han­de­ling worden opgemerkt

Annette Pietersen

Wethouder Annette Pietersen (gezondheidszorg, D66) van Nieuwkoop licht toe dat met de gemeentelijke steun meer personeel kan worden ingehuurd om de meldingen snel en goed af te handelen.

Dat meer meldingen binnenkomen, betekent niet per definitie dat er ook veel meer kinderen worden mishandeld, aldus Pietersen. Tegenwoordig meldt de politie standaard incidenten waarbij kinderen getuige of betrokken zijn. En ook is er veel aandacht besteed aan de verantwoordelijkheid van leerkrachten en zorgverleners om verdenkingen van mishandeling te melden. Pietersen: „Ik hoop dat het hogere aantal meldingen betekent dat er meer gevallen van kindermishandeling worden opgemerkt.’’

Wachtlijsten

Hoeveel geld van de afzonderlijke gemeenten is gevraagd, is niet precies duidelijk. Alphen heeft bijna 190.000 euro bijgelegd. Aan Nieuwkoop is bijna 250.000 euro voor 2017 gevraagd. De 19 deelnemende gemeenten leggen samen 1,3 miljoen euro extra op tafel. Vanaf volgend jaar is steeds 2,5 miljoen nodig.

Veilig Thuis heeft afgelopen voorjaar van de landelijke Inspectie Jeugdzorg en Gezondheidszorg te horen gekregen dat verbeteringen nodig zijn. De wachtlijsten zijn inmiddels weggewerkt.