Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Extra maatregelen bij aanhoudende droogte

Bij aanhoudende droogte moet het Hoogheemraadschap van Rijnland vanaf eind volgende week extra maatregelen nemen. In het extreme geval gaat het om een vaarverbod, plaatselijke beregeningsverboden en het mengen van zoet met zout water.

,,Het zullen eerder bedrijven zijn die er last van hebben, dan de inwoners’’, zegt dijkgraaf Rogier van der Sande. ,,Het kan zijn dat een boer niet meer mag beregenen, maar dat zijn buurman nog wel gewoon zijn auto mag wassen of de tuin kan sproeien. Wij gaan namelijk niet over het drinkwater.’’ Kwekers wordt aangeraden nu er nog zoetwater is in de polder, hun bassins te vullen..

De uitdaging voor Rijnland, dat globaal het gebied bestrijkt tussen Amsterdam en Den Haag, is om genoeg zoet water in het gebied te krijgen. Dit alles om het polderpeil om niveau te houden en de dijken in goede conditie. Want volgens van der Sande is dit ‘de droogste periode in jaren.’ Zorgen voor voldoende zoet water kan zonder regen alleen als de Rijn voldoende water blijft aanvoeren. Dus behalve van een regenbui hier, is Rijnland ook afhankelijk van neerslag in Duitsland en Zwitserland.