Volledig scherm
De Chocoladefabriek in Gouda. © Marlies Wessels

Filmhuis en Verzetsmuseum mogelijk naar Chocoladefabriek

Het wordt drukker, gezelliger en er is straks veel meer te doen in de Chocoladefabriek. Althans als het aan de gemeente en de huidige gebruikers van het pand aan Klein Amerika ligt. Het Verzetsmuseum en het Filmhuis willen er hun intrek nemen.

Quote

Wij gaan eerst onderzoe­ken waarin we gezamen­lijk kunnen optrekken, wat het gaat kosten en wat er allemaal nodig is

Peter Terlouw

Het Filmhuis, nu nog gevestigd aan de Lethmaetstraat, en het Verzetsmuseum Zuid-Holland zien grote voordelen in het ‘samenwonen’. Een voorwaarde is wel dat er stevig wordt samengewerkt met de huidige gebruikers van het voormalige stadskantoor van de gemeente. Dat zijn de bibliotheek, het Streekarchief Midden-Holland, de Drukkerswerkplaats Gouda en Kruim - eten en drinken.
,,Wij gaan eerst onderzoeken waarin we gezamenlijk kunnen optrekken, wat het gaat kosten en wat er allemaal nodig is’’, zegt Peter Terlouw, voorzitter van de raad van toezicht van de bibliotheek.

Volledig scherm
Het Verzetsmuseum in Gouda. © Peter Schilthuizen

Zomer
Voor de zomer nemen de huidige en toekomstige partners een besluit over een gezamenlijke toekomst in de Chocoladefabriek. Het gemeentebestuur ziet het idee helemaal zitten, maar wil eerst de plannen en het onderzoek zien.
Het betekent in ieder geval dat de tweede verdieping grondig aangepakt moet worden. Die verdieping is een grote lege ruimte. Het is volgens Terlouw nu nog niet te zeggen wat het gaat kosten om die ruimte geschikt te maken. ,,Dat hangt ook af van de plannen en de mogelijkheden die we krijgen. De gemeente zal daar uiteindelijk een besluit over moeten nemen. Het is immers een gemeentelijk pand.”
Het Verzetsmuseum laat een eigen gebouw achter, het Filmhuis huurt een deel van het pand aan de Lethmaetstraat van de gemeente.

Quote

Wij zien hier heel veel mogelijkhe­den. Wij hebben de filmzalen vooral ‘s avonds nodig, zodat het Verzetsmu­se­um deze zalen overdag kan gebruiken voor educatieve doeleinden

Corrie Verwaal

Arjen van Wijngaarden, directeur van het Verzetsmuseum, en Corrie Verwaal van het Filmhuis hoefden niet erg lang over het ‘aanzoek’ van de Chocoladefabriek na te denken. Verwaal: ,,Wij zien hier heel veel mogelijkheden. Wij hebben de filmzalen vooral ‘s avonds nodig, zodat het Verzetsmuseum deze zalen overdag kan gebruiken voor educatieve doeleinden.’’
Van Wijngaarden ziet het al helemaal voor zich om samen met het Filmhuis, de bieb, de drukkers en het streekarchief een fraaie tentoonstelling op te zetten. ,,Maar’’, zegt Terlouw, ,,het wordt geen bedrijfsverzamelgebouw, met eigen openingstijden voor iedere gebruiker. We gaan straks gewoon de hele dag open, van ‘s ochtends negen uur tot ‘s avonds laat.’’