Volledig scherm
Het 12-jarige meisje werd op 16 februari aangetroffen in de woning aan de Geestweg in Roelofarendsveen. Inzet: moeder Petra T.

Forse celstraf geëist tegen vader mishandelde Wendy

Tegen vader Ron T. en stiefmoeder Petra M. uit Roelofarendsveen, die worden verdacht van mishandeling en zware verwaarlozing van hun tieners Wendy en Dylan, zijn forse celstraffen geëist door het Openbaar Ministerie (OM). Tegen Ron is zeven jaar geëist en de eis voor stiefmoeder Petra is zes jaar. Buitenproportioneel, vindt de advocaat van Ron en Petra.

Quote

Onwerke­lijk dat ik vastzit. Mijn leven staat stil. Ik had Wendy eerder zelf naar ziekenhuis moeten brengen. Ik mis Wendy en Dylan ontzettend

Petra M.

Het OM vervolgt de vader en stiefmoeder voor poging tot doodslag. Beiden werden ongeveer een jaar geleden aangehouden, nadat Wendy (destijds 12 jaar) in onderkoelde toestand door hulpverleners uit haar ouderlijk woning aan de Geestweg werd gehaald. Haar lichaamstemperatuur was gedaald tot 22,6 graden en ze had een hartstilstand gehad, waardoor ze in coma was geraakt.

Bij haar broer Dylan (nu 15 jaar) zou regelmatig zijn mond zijn afgeplakt. Hij was al uit huis geplaatst toen het misging met zijn zusje.

Medici dachten dat meisje dood was
De ambulancemedewerkers merken direct dat Wendy erg koud was en dat haar hart niet meer klopte. Ze werd direct gereanimeerd, geïntubeerd en naar het ziekenhuis vervoerd. In het ziekenhuis werd een zorgwekkende temperatuur gemeten van 22,6 graden. ,,Volgens de statistieken ben je dan dood'', zei de rechter daarover. Wonder boven wonder overleefde het meisje. 

Petra vertelt tijdens de zitting dat Wendy goed aanspreekbaar was kort voordat ze die ochtend onderkoeld uit de woning werd gehaald. De rechter twijfelt aan dat verhaal. ,,Daarvoor moet je lichaamstemperatuur 30 graden zijn. Die van Wendy kan niet heel snel zijn gedaald naar 22,6'', reageerde hij.

Schokkende beelden
Tijdens de rechtszaak werden schokkende filmpjes getoond, waarop te zien is dat Wendy staand eet uit een pan. Ze trilt en heeft een dikke hand. Etensresten zitten rond haar mond. Ook werd een video vertoond waarop te zien is dat broer Dylan in zijn broek plast. 

Volgens stiefmoeder Petra was Wendy een slechte eter. Volgens vader Ron deed zijn dochter dat expres. Door slecht te eten zou ze in het ziekenhuis komen, van waaruit ze contact kon zoeken met haar echte moeder. 

Onderkoeld en blauwe plekken
De verzorgers van Wendy zouden haar regelmatig onder de koude douche hebben gezet, op een nat matras hebben laten slapen onder een geopend raam in een onverwarmde kamer en waarschijnlijk ook hebben mishandeld. Op Wendy's lichaam werden blauwe plekken gevonden. En dat was de buurt ook opgevallen. De politie heeft 170 pagina's aan meldingen over het gezin van Rob en Petra.

Volgens Rob is ten onrechte het beeld ontstaan dat Petra heel dominant is en dat hij de verzorging van Wendy volledig aan haar overliet ,,We hebben vaak genoeg samen besproken hoe we zorg konden krijgen voor onze kinderen'', aldus Ron. Wel zou hij tegen psychologen hebben gezegd: ,,Als Petra doordraait, bevries ik.''

'Gitzwart' 
Lise, de biologische moeder van Wendy en Dylan, heeft in haar verklaring gezegd dat de dag dat Wendy naar ziekenhuis werd gebracht 'gitzwart' was. ,,Maar wel met gouden randje'', zegt ze nu. ,,Ik heb sindsdien weer contact met mijn kinderen.''

Lisa vertelt verder dat haar grote angst waarheid werd toen ze hoorde wat Wendy en Dylan hadden gegemaakt. ,,Ik ben nog steeds bang voor onherstelbare schade bij mijn kinderen. Hoe gaan ze hier in de toekomst mee om?''

Buitenproportioneel
De eisen van het OM zijn buiten proportie, vindt de advocaat van Ron en Petra. Niemand is bewust onder de koude douche gezet. ,,Als ouder stuur je niet aan op de dood van je kind", zegt Schmidt, die spreekt over onkunde en onmacht bij de ouders.

,,Ron is alles kwijt, waaronder zijn bedrijf en reputatie. Ook ziet hij zijn kinderen niet. Terug naar zijn dorp is al helemaal geen optie meer. ,,Hem nu nog jaren opsluiten, voegt helemaal niks toe", zegt Schmidt.